ČR - V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Každý desátý hodnocený vzorek inspektoři vyhodnotili jako přepálený. Nepřijatelný stav fritovacích olejů inspektoři konstatovali v každé dvanácté kontrolované provozovně.
V roce 2024 inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 206 provozovnách společného stravování a posoudili zde 228 vzorků fritovacích olejů. U 22 hodnocených vzorků inspektoři zjistili použití tzv. přepálených olejů, u 2 z nich laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů s více než trojnásobným překročením limitní hodnoty známek nepřijatelného stupně tepelného rozkladu.
Zjištěný použitý fritovací olej v Ústeckém kraji
- Diljin s.r.o.
Chomutov (náměstí 1. Máje 93/23, Chomutov 430 01) - Ngoc Son Tran
Litoměřice (Novobranská 265/11, Litoměřice 412 01) - TAPARURA s.r.o.
Litoměřice (5. května 140/10 , Litoměřice 412 01) - NGOC MINH HOANG
Roudnice nad Labem (Karlovo náměstí 25, Roudnice nad Labem 413 01) - HUSSEIN KHALIL
Most (Lipová 819/16, Most 43401) - Kawa Khalil
Most (Višňová 1011, Most 43401) - LAN HUONG HO
Ústí nad Labem (Krušnohorská 3371/2, Ústí nad Labem) - ZM Ameer Group s. r. o.
Bílina (Seifertova 4/7 , Bílina 418 01) - TURBO PIZZA, s.r.o.
Jirkov (Kostelní 40, Jirkov 431 11) - Pavel Brandejský
Žatec (třída Obránců míru 2, Žatec 438 01) - DAVID HOVHANNISJAN
Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum (Mírové náměstí 2442/6 , Ústí nad Labem - Ústí nad Labem-centrum 400 01)
Při hodnocení vzorků inspektoři posuzovali, zda vykazují jeden nebo více ukazatelů tepelného rozkladu olejů a tuků podle přílohy č. 1 vyhlášky č. 121/2023 Sb. a nelze je tedy použít při výrobě pokrmů a jejich uvádění na trh. Provedli jednak senzorické posouzení – vůně, chuti, barvy, přítomnosti zuhelnatělých zbytků atd., ale i stanovení obsahu tzv. polárních látek (TPM), u vybraných vzorků fritovacích olejů bylo provedeno také laboratorní stanovení polymerních triacylglycerolů (PTG) v akreditované laboratoři SZPI v Praze.
Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. V 8 kontrolovaných provozovnách inspektoři uložili opatření související s nedodržením hygienických požadavků na zařízení (fritézy). Provozovatelé nevyhovující stav odstranili a musí zajistit pravidelné čištění fritézy v dostatečné frekvenci. V jednom případě fritéza neměla funkční termostat a byla uložena s tím související opatření.
Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví.
Ve srovnání s výsledky kontrol v předchozích čtyřech letech lze konstatovat trend mírného zlepšování situace. Tehdy inspektoři zjišťovali nevyhovující parametry až u 17 % hodnocených fritovacích olejů. Celkovou situaci ale nelze ani v současnosti považovat za uspokojivou, a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat s potřebnou intenzitou i v budoucnu.
Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.
Přehled všech vyhovujících i nevyhovujících vzorků hodnocených v rámci kontrolní akce je k dispozici na webu Potraviny na pranýři.