Teplice – Vyhoďte muslimskou studentku, představuje nebezpečí. Vyzývají ředitele teplického gymnázia Zdeňka Bermana někteří lidé. Štvavá kampaň se rozpoutala na facebooku a emaily se stejným obsahem zaplnily i přímo schránku ředitele. Ten se za studentku postavil. O událostech kolem teplického gymnázia informovalo v uplynulých dnech hned několik médií. My vám přinášíme kompletní vyjádření ředitele školy, které učinil na svém facebooku.

Zdeněk Bergman. Foto: archiv Volba Pro! Teplice

"V posledních dnech byla na facebooku rozpoutána lidmi, kteří se považují za ochránce „naší české budoucnosti a našich dětí", jakási kampaň vyzývající mě, abych žáky školy, kterou vedu, „ochraňoval před muslimy a jejich propagandou" a abych vyloučil ze školy žákyni, která toto nebezpečí představuje, a dokonce si dovoluje do školy nosit šátek. Taky jsem vyzýván, abych se k problému vyjádřil, ať je zřejmé, zda jsem zrádce nebo vlastenec.

Na Gymnáziu Teplice žákyni, o níž se píše na facebooku (a v desítkách mailů, které mi přišly), skutečně máme. Je to slušné a bystré děvče. Na podzim 2015 jsem žákyni udělil pochvalu ředitele školy za „dobrovolnickou práci přispívající ke klidnému soužití s arabskými návštěvníky teplických lázní". Z toho je snad zřejmé, jak o ní smýšlím.

Ještě poznámka k „islámské propagandě" na naší škole. K všeobecnému vzdělání patří kromě jiného i orientace v oblasti náboženství. Za účinnou cestu v tomto (ale i ve vzdělávání všeobecně) považuji přímou konfrontaci žáků s realitou, na níž učitelé nejsou nositeli (sdělovači) poznaných pravd, ale zprostředkovateli kontaktů či průvodci hustým lesem informací. Proto není výuka organizována jen jako tradiční hodiny s výkladem učitele, ale často jsou zařazovány exkurze, návštěvy výstav, muzeí, památníků, besedy, přednášky odborníků, umělecká představení apod.

Takovýchto prvků, jimiž obohacujeme vzdělávání, jsou ročně stovky. Některé akce jsou určeny i pro veřejnost – jako byl loni „muslimský víkend", během něhož několik cizinců žijících v Česku představilo příchozím svou původní vlast a jehož součástí byla i přednáška odborníka z Orientálního ústavu AV ČR. Tato akce vyvolala bouři nevole (mezi internetovými bojovníky proti islamizaci Česka) a patrně i kvůli ní jsem opakovaně označován za zrádce národa. Kritici se vůbec nenamáhají se zjišťováním faktů, a tak samozřejmě nevědí (ačkoli je to vše na našem školním webu), že jsme spolupořadateli týdnů židovské kultury Teplický cimes, že zrovna teď je v aule výstava Židé v boji a odboji, že jsme pořádali vietnamské dny, že k nám do školy zveme představitele křesťanských církví – evangelické, pravoslavné, katolické a nejvíc československé husitské, že vyvěšujeme tibetskou vlajku, že máme volitelný předmět religionistika.

Přicházejí mi i maily, které mi děkují a povzbuzují a chválí, že jdeme na naší škole správnou cestou. Bohužel těch plných nenávisti, pomluv, nesmyslů a nadávek je o dost víc."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru