Teplice - Tři sta kilogramů původních druhů říčních ryb vysadili školáci a děti z rybářských kroužků do říčky Bíliny. Stalo se tak na Den Země v pátek 22. dubna společně s Českým rybářským svazem a Unipetrolem. V řece se díky tomu rozroste populace plotice obecné, cejna velkého, jelce jesena a okouna říčního.

Děti vysazují novou rybí populaci do řeky Bíliny. Foto: Unipetrol

„Vysazování ryb do Bíliny podporujeme už šestým rokem, za tu dobu jsme do řeky vypustili desítky tisíc ryb. Díky zapojení žáků a mladých členů rybářských kroužků navíc projekt získal důležitý edukační rozměr, v rámci kterého lze u dětí budovat pozitivní vztah k přírodě a místnímu ekosystému," říká Mikuláš Duda, manažer tiskového oddělení společnosti Unipetrol RPA.

„Pravidelně sledujeme a vyhodnocujeme strukturu a početnost rybích populací ve svěřených rybářských revírech tedy i v řece Bílině. Z výsledků vyplívá, že početnost ryb se v jednotlivých místech toku výrazně mění. Cíleným vysazováním jednotlivých druhů v místech jejich sníženého výskytu doplňujeme populace ryb tak, aby co nejlépe odpovídali danému charakteru toku. Pro dnešní vysazení jsme zvolili zejména cejna velkého, který je jedním z nejvýznamnějších druhů řek střední velikosti daného stupně trofie. Ostatní druhy jsou dnes spíše doplňkové, a to zejména pro možnost prezentace co nejvíce druhů ryb rybářské i nerybářské mládeži. Práce s dětmi a mládeží je pro Český rybářský svaz velmi důležitá a vedení dětí k pozitivnímu vztahu k životnímu prostředí, včetně rozšiřování jejich znalostí je celospolečensky velmi cenné. Z uvedených důvodů se snažíme mládež co nejvíce zapojovat do aktivit svazu," dodává Václav Jelínek, hospodář ČRS ze Severočeského územního svazu.

Ryby, přivezené ze sádek Rybochovného zařízení Chabařovice, byly vypuštěny na třech místech v různých částech řeky, aby se docílilo optimálních výsledků v růstu rybí populace. Český rybářský svaz a Unipetrol na projektu zarybňování řeky Bíliny spolupracují od roku 2010.

Žáci hostomické základní školy vypustili první část ryb v 10 hodin dopoledne v Hostomicích u hasičárny, mládež z ústeckého rybářského kroužku vysadila ryby ve 14 hodin ve Stadicích nedaleko Ústí nad Labem a v 15 hodin byl v Mostě u kostela do řeky vysazen zbytek ryb mosteckým rybářským kroužkem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru