Ústecký kraj – Začalo to! Od pátečních 14 hodin jsou otevřené volební místnosti. Konají se volby do krajských zastupitelstev a v třetině obvodů také volby do Senátu. Že nevíte, jakým způsobem se volí, a proto k urnám raději nejdete? Poradíme vám, není to nijak složité.

Volební komise v jedné z volebních místností pro volby do zastupitelstva Ústeckého kraje. Foto: Oldřich Hájek

Volí se v pátek 7. října v době od 14 do 22 hodin a v sobotu 8. října v době od 8 do 14 hodin. „Teď má možnost každý rozhodnout, co se bude s naším krajem dít v dalších letech. Důležité je, aby se lidé také podívali, co jim strany slibují a co z toho je vůbec reálné splnit. Každý člověk, který k volbám půjde, ukazuje, že mu není lhostejné, co se v jeho kraji odehrává a jaká bude jeho budoucnost," radí hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Krajské volby, čili volby do zastupitelstva Ústeckého kraje

V Ústeckém kraji kandiduje do krajských voleb 23 politických stran, politických hnutí či koalic. Každá ze stran má své volební číslo, přidělené na základě losování. Volební číslo je uvedeno v pravém horním rohu hlasovacího lístku.

Úprava hlasovacího lístku a způsob hlasování do Zastupitelstva Ústeckého kraje

Volič může volit pouze jednu politickou stranu, hnutí či koalici. Ze všech hlasovacích lístků, které obdržel do své schránky v bydlišti nebo si ji vyzvedl na své požádání ve volební místnosti, vybere jednu, jím vybranou stranu, tedy jednu politickou stranu, hnutí, či koalici, pro kterou chce volit. Tento vybraný hlasovací lístek pak vloží do hlasovací obálky, tedy šedé obálky, kterou obdržel ve volební místnosti od členů volební komise v den voleb. Obálku pak vhodí do volební schránky označené Volby do zastupitelstva kraje.

Volič může na volebním lístku jím vybrané jedné politické strany, hnutí či koalice zakroužkovat maximálně 4 kandidáty, kterým dává přednost. Pokud by jich zakroužkoval více, nebude se ke kandidátům přihlížet, takový hlasovací lístek se bude počítat pouze ve prospěch politické strany, hnutí či koalice.

Volby do Senátu

Volby do Senátu Parlamentu České republiky se konají ve stejný den jako volby do zastupitelstva kraje a také ve stejný čas. Volič tedy volí současně. Hlasování probíhá ve 27 volebních obvodech, kde jsou volby do Senátu vyhlášeny. Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole voleb do Senátu, které se koná ve dnech 7. a 8. října 2016, nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů, a nebude tak zvolen žádný z kandidátů, bude se konat druhé kolo voleb. To se uskuteční ve dnech 14. a 15. října 2016, ve stejném čase jako při konání prvního kola voleb. Ve druhém kole kandidují pouze dva kandidáti, kteří se v prvním kole umístili na prvých dvou místech. Jestliže se před druhým kolem voleb kandidát své kandidatury vzdá, pozbude práva být volen nebo zemře, postupuje do druhého kola voleb kandidát, který se v prvním kole voleb v konečném pořadí umístil na třetím místě. V takovém případě se druhé kolo voleb koná 21. a 22. října 2016. Hlasovací lístky pro druhé kolo voleb již voliči nebudou dodány předem, ale volič je obdrží přímo ve volební místnosti ve dnech voleb. Hlasovací lístek a úřední obálka pro druhé kolo voleb do Senátu jsou barvy šedé.

Způsob hlasování u voleb do Senátu

Volič vybere ze všech sedmi hlasovacích lístků s jednotlivými kandidáty jednoho z nich, pro kterého se rozhodl. Tento lístek vloží do volební obálky, žluté barvy, kterou obdržel v den voleb od volební komise. Hlasovací lístek se nijak neupravuje. Obálku žluté barvy vloží do volební schránky označené Volby do Senátu.

Volby do Krajského zastupitelstva a volby do Senátu v několika krocích:

Hlasovací lístky

Hlasovací lístky obdrží v obálce každý občan České republiky starší 18 let do schránky na adresu svého trvalého bydliště. Pokud se tak nestane, nebo dojde ke ztrátě či poškození hlasovacích lístků, dostane sadu hlasovacích lístků na požádání i v samotné volební místnosti v době konání voleb.

Kdo může volit

Voličem je státní občan České republiky, který aspoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně osmnácti let a je přihlášen k trvalému pobytu v obci, která náleží do územního obvodu kraje (v našem případě Ústeckého kraje).

Jak volit

  • Volit musí každý občan samostatně, sám za sebe, zastoupení není přípustné.
  • Ve volební místnosti musí volič nejdříve prokázat členům volební komise, kteří jsou v místnosti přítomni, svoji totožnost a státní občanství České republiky platným dokladem. Tím může být platný občanský průkaz, cestovní, diplomatický či služební pas České republiky. Jiný doklad přípustný není.
  • Po prokázání totožnosti a občanství volič obdrží od okrskové volební komise hlasovací obálky, případně na požádání obdrží i hlasovací lístky.
  • S obálkami a se svými hlasovacími lístky se volič odebere do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků, čili za plentu. Volič nemůže volit, pokud tak neučiní, jinak mu okrsková volební komise hlasování neumožní.
  • V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků, či-li za plentou vloží hlasovací lístek jím vybrané strany či s jím vybranými kandidáty, které se rozhodl volit do úřední obálky. Do žluté obálky vloží žlutý lístek k volbám do Senátu a do šedé obálky vloží šedý lístek k volbám do Zastupitelstva Ústeckého kraje.
  • Jakmile bude mít obálky za plentou připravené, vystoupí z prostoru určeného pro úpravu lístků a připravené obálky vhodí do volebních schránek, které budou označené podle jednotlivých typů voleb. Žlutou obálku do schránky voleb do Senátu, šedou obálku do schránky pro volby do Zastupitelstva Ústeckého kraje.

Kde volit

Číslo volebního okrsku a jeho adresa je uvedena na obálce s volebními lístky, kterou volič obdržel do své schránky. Přehled volebních okrsků je k dispozici také na všech příslušných obecních či městských úřadech nebo magistrátech.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru