Bílina – V Bílině vystavuje své fotografie světoznámý fotograf Robert Vano. Výstava je průřezem jeho tvorbou. Návštěvníci si mohou v galerii U Kostela prohlédnout fotografie, které vznikaly pro módní časopisy, četné portréty či akty mužů i žen.

Robert Vano vyprávěl v Bílině o svém pestrém životě.

Na vernisáži bílinské výstavy byl Robert Vano osobně přítomen a četné publikum pobavil vyprávěním o svém životě. Robert Vano se narodil ve slovenských Nových Zámcích, jeho původ je maďarský. Jak sám říká, vyrůstal v chudších poměrech. To však rodinu velmi semklo. Svůj první fotoaparát dostal asi ve dvanácti letech. Byl plastový a stál padesát korun. "Už jako malý jsem nechápal takové ty kolektivní činnosti. To nebylo nic pro mě. Když jsem viděl kluky, jak se honí za jedním míčem, pro sebe jsem si říkal: dejte každému jeho míč a bude pokoj. Zkrátka jsem chtěl dělat něco, u čeho budu sám. A s prvním fotoaparátem přišla touha být fotografem," vyprávěl umělec.

Cesta k tomuto povolání však byla dlouhá. V padesátých letech jeho rodiče chtěli, aby jednou dělal více "chlapské" povolání. Robert Vano však vše vyřešil po svém. "Najednou mi bylo osmnáct a měl jsem jít na vojnu. To bylo šílené. Představil jsem si, jak dva roky dělám, co mi někdo nařídí a ještě s tolika chlapy okolo. To pro mě bylo nepřípustné. S kamarádem jsme se tedy rozhodli, že utečeme na západ. A že sebou vezmeme kamarádku Evu, protože bychom jí mohli někde v Itálii třeba za dva miliony dolarů prodat," popsal s lehkou nadsázkou svůj odchod z republiky.

Podařilo se mu dostat se do Itálie do amerického uprchlického tábora. Protože v Americe je člověk dospělý až v jednadvaceti letech, byl Robert Vano v osmnácti ještě mladistvý a mohl si vybrat, jestli se vrátí zpět do Československa nebo se nechá adoptovat Američany. Druhá varianta byla schůdnější, a tak se dostal do Ameriky. Tam se začal učit kadeřníkem a díky tomu se seznámil s fotografem, od kterého se pak mnoho věcí naučil.

Nyní je Robert Vano světoznámý fotograf, který pracoval pro módní časopisy v New Yorku, Paříži či Miláně. V Čechách nyní fotografuje známé osobnosti - herce, zpěváky i bývalého prezidenta Václava Havla či jeho ženu Dagmar.

Beseda s vernisáží se konala ve velmi přátelském duchu. Fotograf odpovídal upřímně na všechny dotazy návštěvníků, podepisoval své fotografie a představil svou novou knihu. Výběr z jeho snímků si lidé mohou v Bílině prohlédnout do konce října.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru