REKLAMA
V Žimu slavili 670. výročí od první zmínky o obci
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Žim – V Žimu se v sobotu 28. května konaly velké oslavy. Sice nedosáhly slávy a pověsti souběžně pořádaného zahájení lázeňské sezóny v Teplicích, ale pro místní měly svůj význam. Letos totiž uběhlo přesně 670 let od první písemné zmínky o obci. A Žimští, ač jich jsou jen necelé dvě stovky, mají být na svoji obec proč hrdí. Žim leží v jedné z nejkrásnějších přírodních lokalit na Teplicku a poskytuje optimální podmínky k životu, pro bydlení, se snadným dojezdem za prací. Někteří si název obce spojí také se známým útulkem pro opuštěná zvířata.

Vedení obce včele se starostou Zdeňkem Haramulem připravilo na sobotní oslavy pestrý program. Nenudili se dospělí ani děti. A zatímco se na rožní otáčelo selátko, návštěvníci se mohli podívat na vystoupení rytířů, omrknout historickou armádní vozovou techniku, poslechnout si kapelu Vejce nebo obdivovat výkony žongléra. Děti si vyzkoušely svoji zručnost na hřišti, kde pro ně organizátoři nachystali historickou stezku Staň se rytířem. Čekala je střelba lukem na terč, chytání divé zvěře do lasa, chůze na chůdách, překonávání různých povrchů a zrádných překážek a další úkoly.

Žim a jeho okolí rozhodně stojí za návštěvu. Malebné obci vévodí kostel Nalezení svatého Kříže z 16. století. V jeho blízkosti najdeme pomník obětem první světové války, sochu Bičovaného Krista (nazývanou nepřesně Ecce Homo) z poloviny 18. století, starobylou faru nebo kapli Panny Marie v Záhoří, které pod Žim spadá. Co ale nadchne všechny návštěvníky a turisty bez rozdílu, je nádherné okolí s ohromujícími výhledy na České středohoří a Krušné hory.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru