REKLAMA
Při sousedském setkání účastníci campu zapomněli na mozoly
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Cínovec – V neděli 17. července bylo na louce před kostelem Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci rušno. Akce s názvem Sousedské setkání tady uzavřela osmý ročník sedmidenního česko-německého lučního HeuHoj-Campu, který se konal v týdnu od 10.-17. července.

„V rámci HeuHoj-Campu účastníci tradičně pečují o louky na německé i české straně a seznamují se s kulturním a přírodním dědictvím východní části Krušných hor,“ přiblížila program Jitka Pollakis z Drážďan.

Společný camp Němců a Čechů, který letos organizovala Naturschutzstation Osterzgebirge v rámci projektu Crossing borders for the future in Eastern Ore Mountains, je určený pro všechny zájemce od 18 let. Koná se pravidelně v týdnu, kdy probíhají senoseče. Zahájený byl na terénní základně sdružení Grüne Liga Osterzgebirge v Bielatalu, nedaleko Altenbergu, kde kromě sekání sena účastníci prožili řadu nezapomenutelných zážitků. Jak při posezení u večerního ohně, při společných výletech na kolech krajinou Krušných hor, ale také při sportovních aktivitách.

Ve středu 13. července se camp přesunul na českou stranu. Účastníci byli tentokrát ubytovaní v horské chatě U Nováčka v Telnici. Kosili a shrabovali seno na kvetoucích a orchidejových loukách, které jsou součástí Přírodní rezervace Černá louka mezi Adolfovem a Fojtovicemi. Osvojili si sekání kosou, naučili se prořezávání kamenných snosů mezi loukami a pracovat s hráběmi při sklizni sena.

V průběhu campu se skupina rovněž seznámila s příběhy pohraniční krajiny, s tamní kulturou, tradicemi a životem lidí. „Věnovali jsme se i vztahům mezi Čechy a Němci v minulosti i v současnosti. Prozkoumali zaniklou obec Přední Cínovec, zajímali se o to, jaký význam měla hranice pro obyvatele Cínovce/Zinnwaldu dříve a jak je ovlivňuje dnes,“ upřesnila Jitka Pollakis.

Na Sousedském setkání v neděli 17. července, které luční camp završilo, byly nabízené dobroty českých i německých hospodyněk ke kávě nebo čaji. Na programu byla i prohlídka hřbitova a kostela, ve kterém zněly česko-německé lidové i chrámové písně. Děti si při jazykové vizualizaci venku na louce vyzkoušely znalosti českých, případně německých slovíček a při společném posezení všichni zavzpomínali na prožité zážitky uplynulého týdne.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru