V Proboštově vznikla nová tradice Adventních úterků
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Proboštov - V Místní knihovně Proboštov zahájili koncem listopadu sérii Adventních úterků. Akce je určená pro děti z družiny zdejší základní školy. Jejím cílem je přiblížit školákům zábavnou formou vánoční tradice a přimět je přemýšlet o tom, že vánoční svátky nejsou jen o dárcích, ale mají podstatně hlubší smysl a kořeny. Premiéru mělo Adventní úterý 29. listopadu, kdy si děti připravily medvědí vystoupení, naučily se vykrajovat jablíčka a pokusily se o různá vánoční tvoření.

Adventní úterky jsou podle informací vedení obce také poctou zdejší dlouholeté knihovnici Zdeňce Hlaváčkové. Za organizací nové tradice, kromě podpory proboštovské radnice, stojí místní kronikářka Jana Sedláková, která nás v úterý 6. prosince přivítala společně s knihovnicí Stanislavou Muláčkovou.

Do knihovny ten den dorazila zhruba dvacítka družinových dětí s vychovatelkou. V improvizovaném hledišti se objevili někteří z rodičů. Po úvodním hudebním vystoupení hráčů na zobcovou flétnu předvedly děti loutkové představení biblického příběhu o putování Josefa s Marií a narození Ježíška. Samy k němu vytvořily loutky a namalovaly kulisy. Vystoupení bylo velmi pěkné a ocenili ho jak jejich spolužáci, tak i dospělí diváci velkým potleskem.

Místní knihovnice Stanislava Muláčková nám potvrdila, že Adventní úterky mimo jiné rozšiřují počet dětských čtenářů knihovny. „Děti si tu v rámci akce půjčí knihu a když ji přijdou vrátit, vezmou si většinou další.“ Adventní úterý se koná vždy od 14-15 hodin. To třetí je naplánované na 13. prosince. Setkání jsou veřejná a může se do nich zapojit kdokoliv z příchozích.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru