Finské möllky jsou jsou z her, kterými se lze zabavit v každém věku. I když máte hendikep. Ilustrační foto:CC0
Zajímavosti

Most – Sportovat lze v každém věku, ani v požehnaném věku by lidé neměli rezignovat na radost z pohybu. Vždyť dnes existuje mnoho sportů, které jsou uzpůsobeny právě lidem, kteří už nemohou podávat takové výkony, jako za mlada. Pojďte se podívat do areálu Olympijského festivalu, kde se dnes právě tyto sporty budou prezentovat.

Vstup mají senioři starší 65 let na festival zdarma. 

Den seniorů na festivalu zastřešují dvě instituce – Senior fitnes a Česká asociace sportu pro všechny. „Bude zde například unicurling, möllky, cornhole či chůze na holích. Budeme tu mít dvě exhibice chodícího fotbalu, které se uskuteční na multifunkčním hřišti. A k tomu spoustu dalších zajímavostí určených přímo pro seniory," řekla manažerka sportovního programu Tereza Doušová.

Co že to ty jednotlivé hry jsou?

Unicurling je obdoba zimního curlingu a jde o týmový halový sport, který vznikl již před dvaceti lety ve Švédsku. Hra je jednoduchá, mohou ji hrát úplně všichni, bez rozdílu věku a pohlaví i handicapovaní, včetně vozíčkářů. Principem hry je klouzáním dopravit kameny do vyznačeného kruhu. Čím jsou kameny blíže středu, tím více získává družstvo bodů. Soupeři si v tom takticky brání. K této pohybově nenáročné aktivitě není potřeba žádné speciální oblečení ani obutí. 

Möllky je kultovní venkovní hra z Finska. Lze ji hrát v libovolném počtu hráčů – čím více, tím lépe. Hráči hází házecím kolíkem Mölkky na ostatní očíslované kolíky. Body se v průběhu hry zapisují a sčítají.

Cornhole je jednou z nejpopulárnějších her v USA. Lze ji hrát venku i uvnitř. V čem spočívá její princip? Hráči rozloží hrací desku (dle oficiálních pravidel se rozloží dvě desky proti sobě) a hodem sáčku (naplněný kukuřicí – od toho název Corn, hole je potom díra na desce) se snaží zahrát na desku – 1 bod, do díry (Cornhole!) - 3 body. Hráči nebo týmy hrají do 21 bodů.

 

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru