Obrazy, fotografie, ale i olejová lampa nebo speciální přístroje. V Bílině je k vidění výstava o historii hornictví
Na výstavě v Bílině můžete vidět například funkční olejovou lampu z 18. století, starý anemometr nebo nivelační přístroj. Zdroj: město Bílina
Co se chystá

 

Bílina - Historii hornictví v regionu ukazuje výstava Malováno na uhlí ve Výstavní síni U Kostela v Bílině. Lidé si mohou prohlédnout obrazy, z nichž některé vznikaly přímo pod rukama horníků, fotografie strojů, mapy dolů, hornické předměty i uniformy.


“Tyto a podobné exponáty se poměrně těžko shánějí. Obrazy a fotografie se k nám většinou dostaly z rodin, jejíž členové byli horníci a po skončení provozu šachty si je brali domů. Nyní je lidé poskytují nám. S předměty a stroji, které horníci používali ke své práci nebo které se používají v jiných oblastech s hornictvím souvisejících, je to trochu jiné. Ty jsme většinou dostali od společností provozující šachtu,” uvedl ředitel Podkrušnohorského technického muzea v Mostě Zbyněk Jakš.

1609hornickavystava1

Zajímavostí výstavy je například funkční olejová lampa, která se používala ještě začátkem 18. století. Je ve velmi zachovalém stavu, má knot a hoří. Dále je k vidění starý anemometr nebo nivelační přístroj. Ani jeden z nich se nyní v této podobě nepoužívá, nahradily je digitální přístroje. Netradičním předmětem z historie hornictví je rýsovací souprava. “Tu nepožívali přímo horníci, ale měřiči, kteří zakreslovali důlní díla do map,” vysvětlil ředitel.

Součástí výstavy je také vzpomínka na tragickou událost v dole Svěží Štěstí u Duchcova, kde 19. září 1900 došlo k explozi, při které zahynulo pětapadesát horníků. Dále se lidé dozví, kdy se u nás začalo těžit a jak dlouho se ještě podle předpokladů těžit bude.

Výstava bude k vidění do 1. října, vždy od pondělí do neděle mezi 13. a 17. hodinou.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru