Strážníci v Krupce a záchranka mají propojené navigace. Novinka může zachránit nejeden lidský život
Ilustrační foto. Zdroj: Měp Krupka
Teplice

Krupka – V Krupce začal fungovat unikátní systém, který zkrátí dojezd záchranářů o čas, který může být rozhodující pro záchranu lidského života. Jeho podstata tkví v tom, že navigační aplikace městských strážníků a záchranné služby jsou propojené.

Tento ojedinělý systém mezi krupskou městskou policií a záchrankou Ústeckého kraje je jedinečný na území celé České republiky a první svého druhu v Ústeckém kraji. Dokáže zkrátit dobu poskytnutí první pomoci o cenné minuty. Operační středisko záchranné služby vyšle po přijetí výzvy k poskytnutí první pomoci své záchranáře a strážníky k pacientovi v podstatě ve stejný okamžik. Vzhledem k tomu, že záchranáři vyjíždějí ze svého stanoviště v Teplicích, ale hlídky Městské policie Krupka se pohybují na území města, jsou strážníci u pacienta o výraznou dobu dříve než záchranáři. Právě v tom je totiž rozhodující moment pro případnou záchranu života. Hlídky městské policie navíc pro případ srdeční zástavy disponují defibrilátorem, který mohou v případě potřeby použít již před příjezdem záchranářů.

1404sanitky

Ilustrační foto

„Dříve velmi často docházelo k zmatečným situacím, kdy se například při zásahu omylem zaměnila čísla popisná a orientační, což v kritické situaci prodlužovalo dojezd našich hlídek. Nový systém je plně funkční také v horském terénu nad Krupkou, takže známe přesné místo poskytnutí pomoci i v lese," říká k využití systému v praxi ředitel Městské policie Krupka Jiří Petrák, který na uvedení systému do praxe velmi intenzivně spolupracoval s hlavní lékařkou Evou Smržovou a celým vedením krajské záchranné služby.

Náklady na pořízení všech nutných součástí systému dosáhly téměř 90 tisíc korun, které uhradila společnost Auto-Kabel Krupka. Pořízené vybavení zahrnuje mapové podklady, hardwarové zařízení, GPS moduly pro přenos dat a další nutné komponenty pro provoz systému. Systém na své náklady bude provozovat město Krupka.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru