Foto: Povodí Ohře
Teplice

Ústecký kraj - U Vysoké Pece na Chomutovsku plánuje Povodí Ohře odstranit stávající konstrukce přeložky řeky Bíliny a vrátit vodní tok do přírodě blízkého otevřeného koryta v úseku dlouhém 4,7 km. Ke stavbě, která je nyní v přípravě, získali vodohospodáři pravomocné stavební povolení a v listopadu plánují zahájit výběrové řízení na zhotovitele.


Přeložka vodního toku Bílina po Ervěnickém koridoru byla vybudována v 80. letech 20. století v rámci důlní činnosti. Potrubí prochází pravidelnou technicko-bezpečnostní kontrolou, která ukázala, že konstrukce je na konci své životnosti. "Stavbu provedeme také z důvodu navrácení toku do přírodě blízkého stavu v podobě vybudování nového zemního meandrovitého koryta s tůněmi, dojde k prodloužení trasy toku, snížení sklonu dna a budou navržena opatření pro zajištění migrační prostupnosti pro vodní živočichy," uvedla mluvčí Povodí Ohře Dana Zikešová.

0309bilina2 878cc

Foto: Povodí Ohře

V červnu provedli vodohospodáři zkoušku těsnosti nouzového koryta a na základě výsledků vyberou nejvhodnější variantu pro dočasný převod vody v průběhu realizace stavby. "Před zahájením realizace stavby zajistíme další monitorovací vrty pro sledování stability silničního tělesa a celé výsypky. Průběžně již dochází k odstraňování provozní panelové cesty mezi potrubím. Betonové panely z této cesty využijeme v rámci jiných akcí," vysvětlila mluvčí.

0309bilina3 18416

Foto: Povodí Ohře

Stavební práce na revitalizaci řeky Bíliny v zatrubněné části plánuje Povodí Ohře zahájit v první polovině roku 2025 a dokončit do konce roku 2027. Předpokládaná cena akce se nyní pohybuje kolem 117 mil. Kč.

"Nyní jsme v počátcích geotechnického a hydrologického monitoringu, na kterých plánujeme spolupracovat se zástupci vysokých škol např. ČZÚ a ČVÚT, s nimiž budeme sledovat vývoj této lokality. V rámci plánovaného biologického monitoringu byl již zpracován biologický průzkum," dodala na závěr mluvčí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru