Bílina – Opoziční zastupitelé TOP 09 poslali bílinským zastupitelům návrh, jak postupovat při řešení kauzy vznikajícího ghetta v Červeném Újezdě. Jde o bodový scénář postupu, který zastupitelé TOP 09 chtějí nechat zařadit k oficiálním materiálům do mimořádného zastupitelstva.

Areál v Červeném Újezdě.

Mimořádné jednání zastupitelů v Bílině je svoláno na pondělí 26. května. Jediným bodem programu je řešení situace v areálu bývalého utečeneckého tábora Červený Újezd, kde dochází k sestěhovávání nepřizpůsobivých a sociálně slabých.

Areál by měl mít jednoho majitele

Obce v okolí bývalého azylového zařízení v Červeném Újezdě by si mohly pomalu oddychnout. V Bílině totiž sílí hlasy volající po odkupu areálu městem. Zda se tak ale skutečně stane, bude záležet na výsledku mimořádného jednání bílinských zastupitelů. „Navrhneme, aby město celý areál koupilo jako 100% vlastník. Bez ohledu na výsledek hrobčického referenda," říká bílinský zastupitel Pavel Pastyřík (TOP 09). Obecní refendum v Hrobčicích proběhne souběžně s volbami do Evropského parlamentu. Lidé se pak budou vyjadřovat k otázce, zda má obec areál v Červeném Újezdě koupit, či nikoli. „O dalším postupu obce tak rozhodnou lidé," uvedla starostka Hrobčic Jana Syslová. „Odkupem areálu jsme se také zabývali. Rozhodli jsme se, že počkáme, jak rozhodnou obyvatelé Hrobčic v referendu," dodává starostka Měrunic Jitka Nová. Nákup areálu za 15 milionů korun by ovšem obce finančně vyčerpal. „Hrobčické referendum vnímáme jako zoufalý pokus vyřešit neúnosnou situaci, na kterou je obec sama," uvedl bílinský zastupitel Petr Rosenkranz (TOP 09).

Peníze Bílina má

Mezi materiály pro mimořádné jednání zastupitelů v Bílině bude také návrh, jak situaci řešit. Dokument, který řeší i financování případného odkupu, vypracovali zastupitelé sdružení v klubu TOP 09. „Navrhujeme, aby za účelem nákupu areálu byla přijata rozpočtová změna, která přesune aktuálně potřebných 15 milionů korun z investic letošního roku právě na nákup areálu," řekl na dotaz serveru e-teplicko.cz Jindřich Brunclík, bílinský zastupitel (TOP 09).

Návrh financování by neměl zvýšit deficit letošního rozpočtu. Zastupitelé navrhují přijetí rozpočtové změny. Ta počítá s přesunem peněz z Odboru nemovitostí a investic, z položky jmenovité investiční a neinvestiční akce, do odboru Stavební úřad, položky výkup nemovitostí. „Věříme, že bílinská veřejnost pochopí nutnost upřednostnit nezhoršení bezpečnosti ve městě před novými investicemi," dodává Brunclík.

Areál v Červeném Újezdě.

Areál si Bílina nenechá

Bílinská opozice pak rozhodně areál nechce nechat v majetku města. „V našem návrhu postupu je areál zbourat a území vrátit do II. zóny CHKO České středohoří, tedy tam, kam patří," upřesnil Pastyřík.

„Areál je zařízení pro až 800 lidí. Jeho součástí jsou zastavěné plochy, které dříve sloužily vojákům jako technické zázemí. Na provoz takového zařízení je potřeba hodně peněz. Každý majitel by byl podle mě závislý na dotacích," uvedla Nová. S tím souhlasí i Pastyřík. „Uvědomujeme si, že bez masivní podpory státu (kraje, obcí) nelze podobné zařízení jakkoliv provozovat".

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru