Bílina – Obyvatelé Bíliny se mohou dál obávat přílivu nepřizpůsobivých a sociálně slabých. Jde o hrozbu, která je reálná v případě, že bude v areálu bývalého utečeneckého tábora v Červeném Újezdě dál docházet k sestěhovávání sociálně slabých. Podle bílinské opozice tvořené zastupiteli TOP 09 město problém bývalého „azyláku" nevyřešilo.

Výkup byl schválen, ale...

Na mimořádném jednání zastupitelé sice schválili záměr výkupu, ale s podmínkami. To se nelíbí opozičním zastupitelům klubu TOP 09, kteří mimořádné jednání iniciovali. „Návrh výkupu areálu sice prošel, ale s mnoha podmínkami a posudky, za hypotetické pomoci centrálních orgánů," uvádí Jindřich Brunclík, zastupitel Bíliny (TOP 09). „Navíc jde o záměr bez následné demolice," dodává Brunclík. S demolicí ale ne všichni zastupitelé souhlasí. „Já jsem pro koupi, ne pro bourání," vyjádřil se zastupitel Pavel Prchal (KSČM), a dodává: „byl jsem se v areálu podívat, je čistý a žijí tam dnes snad jen tři romské rodiny." Na to členové opozice namítají, že mluví o problému, který tam může vzniknout, pokud nyní město nic neudělá. „Ano, dnes tam nežije 800 nepřizpůsobivých a sociálně slabých, mluvíme o tom, že se tam postupně stěhují a že jich tam až 800 může být," upřesňuje Pavel Pastyřík, zastupitel Bíliny (TOP 09).

Další vyloučená lokalita může být likvidační

Starosta Bíliny přiznává, že si město další vyloučenou lokalitu nemůže dovolit. Město samotné už má dvě, jednu v ulici Důlní, druhou na Teplickém předměstí. „Pokud by se areál bývalých kasáren v Červeném Újezdě stal další vyloučenou lokalitou, nebylo by to pro Bílinu nic dobrého," říká starosta Bíliny Josef Horáček (N-Bílina). S tím opozice souhlasí, a dodává: „Problém se musí řešit teď. Jsme rádi, že se o něm zastupitelé baví, ale nelíbí se nám, že řešení oddalují prostřednictvím různých podmínek," dodává Petr Rosenkranz, zastupitel Bíliny (TOP 09). Zklamaná je i starostka Hrobčic Jana Syslová (nez.). „Doufala jsem, že zastupitelé jasně řeknou, zda areál koupí či nikoli." Starostka Měrunic je naopak ráda, že se o problému v Bílině už alespoň diskutuje. „Areál v Červeném Újezdě splňuje všechny podmínky, které vedou ke vzniku vyloučené lokality. Potvrdila nám to i Agentura pro sociální začleňování," řekla starostka Měrunic Jitka Nová (nez.). Odkup s následnou demolicí pak vítá i starosta Libčevse Tomáš Ekrt (ČSSD).

Do demolice se Bílině nechce

Někteří ze zastupitelů mají dojem, že je areálu k demolici škoda. „Mohly by tam být například rozjezdové byty nebo Domov pro seniory," řekl Prchal. S tím nesouhlasí zastupitelé TOP 09. „Odkup a demolice je tím nejjistějším a nejšetrnějším řešením k městské pokladně. Je to čisté řešení. Likvidace areálu znamená, že ani v budoucnu nebudeme řešit ubytovny pro sociálně slabé a nepřizpůsobivé v Červeném Újezdě," vysvětlil Brunclík. Starosta Bíliny se bojí zadlužení města. „Musíme zjistit, kolik by stála demolice," říká starosta Horáček. „Nikdo nechce zadlužit město. My navíc chceme bezpečné město a ne město plné nepřizpůsobivých a fronty na bílinské sociálce," dodává Pastyřík. „Demolice by stála zhruba 12 milionů korun. Rozjezdové byty s dalšími úpravami areálu pak až 100 milionů," dodává Brunclík. „Areál chceme koupit nejvíce za 15 milionů korun a bez lidí," připomíná návrh zastupitelů TOP 09 Rosenkranz.

Jak to s areálem dopadne, se uvidí do měsíce. Starosta města nyní bude jednat s majitelkou areálu Lucií Zocherovou o ceně, nechá vypracovat znalecký posudek na tržní hodnotu areálu a připraví smlouvy s právní ochranou města případně obcí jako stranou kupující. Souběžně s tím pak zastupitelé chtějí, aby vedení města pracovalo na žádostech finanční pomoci jak na nákup, tak na případnou demolici nebo sanaci areálu z dotačních programů, od partnerů města i od centrálních orgánů.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru