Teplice – Kdo si nezajistil na léto brigádu, bude místo nyní hledat hodně těžko. Zájem o brigády zhruba pětinásobně převyšuje nabídku. Nejméně brigádních příležitostí mají studenti a senioři. V porovnání s květnovými údaji však nabídka vzrostla, především díky sezonním pracím ve stavebnictví a najímání pomocné síly na letní zahrádky hospod a restaurací. Informoval o tom Úřad práce ČR.

Peníze vybrané při posledním zvonění jsou pro většinu studentů poslední, které získali bezpracně. Další si už musí tvrdě vydělat. Třeba při brigádě. Volných míst je ale málo, poptávka je o mnoho větší než nabídka. Ilustrační foto

Peníze vybrané při posledním zvonění jsou pro většinu studentů poslední, které získali bezpracně. Další si už musí tvrdě vydělat. Třeba při brigádě. Volných míst je ale málo, poptávka je o mnoho větší než nabídka. Ilustrační foto

Sezonní přivýdělek nehledají pouze čerství středoškoláci a vysokoškolští studenti, přilepšit si často chtějí i uchazeči evidovaní na Úřadu práce ČR (ÚP ČR). Nabídka nekvalifikovaných prací se pro ně totiž s letním obdobím zvyšuje. „Lidé, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, však musejí svou brigádu nahlásit příslušnému kontaktnímu pracovišti ÚP ČR nejpozději v den nástupu a neměli by zapomenout, že jejich přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, což je 4 250 korun," upozorňuje generální ředitelka ÚP ČR Marie Bílková.

A o jaké brigády mají momentálně Češi největší zájem? Podle porovnání květnových a červnových inzerátů v inzertních novinách poptávajících přivýdělky vzrostl zájem především o hlídání dětí a manuální práce. Inzerentek nabízejících postarání se o malé ratolesti je dokonce dvakrát více než v květnu. „Je zajímavé, že se nejedná o mladé slečny hledající si brigádu na léto jako au-pair. Naopak, hlídání nejčastěji nabízejí starší dámy, které mají v tomto oboru dlouholeté zkušenosti. Dobře vědí, že v létě je kvůli početnému počtu společenských akcí poptávka největší," vysvětluje nárůst Petr Langer, odborník Annonce na segment práce.

Nabídka červnových brigádních anoncí vzrostla o 20 %

O pětinu se zároveň zvýšil zájem o manuální práce. „Důvodem je především začátek sezony stavebních prací. Tímto způsobem si chtějí přivydělat muži všeho věku. Ženy zase nejčastěji nabízejí pomoc s úklidem domácností či kanceláří," upřesňuje Langer.

Zájem o zaměstnání v tradičně nejsilnějším segmentu služeb však lehce opadl. V porovnání s květnem nyní poptává v tomto odvětví brigádu o 7 % inzerentů méně. Nejčastěji se jedná o číšníky, číšnice a kuchaře. „A pro ty práce je. Řada restaurací a hospod stále hledá přes inzerát výpomoc kvůli nedávno otevřeným letním zahrádkám," uvádí Langer.

Díky sezonním příležitostem tak nabídka brigád vzrostla, červnových inzerátů je podle dat Annonce ve srovnání s květnovými anoncemi o pětinu více. Ani to však nezabraňuje velkému rozdílu mezi poptávkou a nabídkou – zájem o přivýdělek převyšuje počet dostupných míst přibližně pětinásobně. Studenti by však své hledání vzdávat neměli, do budoucna se jim tato zkušenost může hodit. „Je pravda, že zaměstnavatelé dávají při výběru zaměstnanců přednost lidem s praxí. Pokud si ale mladý člověk najde práci už během studia a nejlépe v oboru, v němž chce působit i nadále, bude pro něj zápis z brigády bonusem, na který budoucí zaměstnavatel uslyší," dodává Marie Bílková, generální ředitelka ÚP ČR.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru