Krupka - Nejvýznamnější strom v Krupce - přes 300 let stará unčínská lípa – dosud nemá označení „Památný strom". Občanské sdružení Zdraví pro Krupku to chce změnit. V rámci nové iniciativy vyzve spolu s občany Krupky radu města, aby nechala strom zapsat mezi památné stromy.

Unčínská lípa. Foto: Strom roku / Lenka Grossmannová

Každý v Krupce ví, kde je „u lípy". Unčínská lípa malolistá je totiž jedinečným stromem. Je jí přes 300 let a jako stoletá zažila bitvu tří císařů u Chlumce. Hrdinně vzdorovala znečištěnému ovzduší i okolní výstavbě. Vloni ji občanské sdružení Zdraví pro Krupku přihlásilo do ankety Strom roku 2013, kterou každoročně vyhlašuje Nadace Partnerství. Lípa byla vybrána v rámci celé republiky mezi 12 finalistů, za Ústecký kraj byla jediným zástupcem. V anketě získala 1876 hlasů a skončila na devátém místě. Přesto stále není zapsána mezi památné stromy.

Svůj podíl na tom má i krupská radnice. Výsledek ankety mohl být mnohem zajímavější, kdyby ji právě radnice veřejně podpořila. „Ani v jednom čísle měsíčníku Radnice nebyla o lípě zmínka. Starosta města Zdeněk Matouš ji odmítl podpořit byť jen svým podpisem. Zřejmě si neuvědomil, že lípa není pouze „jeho", že patří již po mnoho generací všem občanům města, kteří jsou na ni hrdi. Titul „Památný strom" by navíc pomohl město turisticky zatraktivnit," uvádí Miloslava Bačová, předsedkyně sdružení Zdraví pro Krupku a zastupitelka za Zdravou Krupku. Změnit přístup radnice k lípě s pomocí občanů Krupky je hlavním motivem pokračující iniciativy.

Lidé se mohou ode dneška připojit k „Výzvě Radě města Krupka k podání žádosti o zápis unčínské lípy mezi památné stromy". Rada města je totiž nejkompetentnějším orgánem k jejímu podání. Výzvu bude možné podepsat v ulicích města, kde se budou členové občanského sdružení pohybovat. „Výzvu je možné podepsat také po předchozí dohodě. Stačí nám poslat email na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Uvítáme i pomoc aktivních občanů, kteří by se chtěli do iniciativy sami zapojit sběrem podpisů," říká Miloslava Bačová.

Každý, kdo výzvu svým podpisem podpoří, získá na památku pohlednici s lípou. Zbrusu nové pohlednice vznikly právě za účelem propagace unčínské lípy.

Výzva a pohlednice vznikly v rámci projektu „Propagace unčínské lípy", který podpořila částkou 6 672,- korun Nadace Partnerství.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru