Teplice – Tři přepravní společnosti budou v letech 2015 až 2024 provozovat regionální autobusové linky na Teplicku. Cestující budou vozit místní Arriva Teplice, ČSAD Slaný a Bus Line. Současným dopravcům končí smluvní vztah s krajem posledním dnem tohoto roku. Kraj uzavřel s novými firmami zakázky v souhrnu 19,5 milionu kilometrů za rok po dobu 10 let a o soutěžení byl mezi dopravci veliký zájem.

Ústecký kraj je rozdělen na 15 soutěžených oblastí a dvě oblasti, které na základě dohody o spolupráci s městy zajišťují místní dopravní podniky. V letech 2013 a 2014 tak proběhlo 14 soutěží, které jsou až na jednu výjimku uzavřeny a vítězní dopravci již pracují na přípravě zahájení provozu k 1. lednu příštího roku.

„Rozdělením na oblasti se daří nejen lépe organizovat nabídku odpovídající poptávce, ale také minimalizovat případné komplikace plynoucí z různých odvolání neúspěšných dopravců. To se mimochodem osvědčilo v praxi a ukázalo se, že pečlivá příprava veřejných zakázek byla provedena správně," řekl radní pro dopravu Jaroslav Komínek.

Neméně významným bonusem soutěžení jsou nabídnuté ceny, které jsou v průměru výrazně pod úrovní stávajících cen. Dnes je průměrná cena prokazatelné ztráty v linkové dopravě bez odečtení tržeb na úrovni 34,75 Kč / 1 km, nově od roku 2015 klesne na úroveň 26,07 Kč / 1 km.

„Pokud se potvrdí celkové úspory plynoucí z nových zakázek, otevírá se prostor pro možnou realizaci dalších projektů dopravního významu, které mohou zlepšit službu cestující veřejnosti, např. podpora výstavby přestupních terminálů nebo rozvoj zážitkové železnice na vybraných tratích," uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdaléna Hanáčková.

Ústecký kraj musí nové dopravce vybírat podle pravidel Evropského společenství transparentním nediskriminačním způsobem ve veřejných soutěžích a na omezenou dobu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru