Teplice – Zhruba dva měsíce třídí lidé ze sedmi vytipovaných bytových domů kuchyňský odpad. Zapojili se do pilotního projektu, který má ukázat, jak se dá takový materiál znovu využít a zároveň snížit množství odpadu vyváženého na skládku. Tím i šetřit.
Do speciálních nádob, které se sváží jednou týdně, vyhazují zbytky z kuchyně- tedy nejen nepoužitelné části rostlin, ale i vařená jídla a zbytky živočišných produktů - které na sběrném místě nejdřív projdou tzv. hygienizací, a pak se za několik týdnů přetvoří na kvalitní kompost.
Celkem osm svozů ukazuje na vysokou úroveň vytříděnosti a minimální míru znečištění kuchyňského odpadu. Zapojilo víc než 90% domácností a celkem lidé vyseparovali 4160kg, což znamená výtěžnost přes 50kg na osobu za rok. Propočet ukázal že, celoplošné třídění by městu přineslo přes dva miliony korun úspor ročně.
Na konferenci o odpadech prezentoval první výsledky Robin Dufek, ředitel společnosti JRK, která na pilotním projektu se statutárním městem Teplice spolupracuje a město uvedl jako příklad dobré praxe v nakládání s odpadem.