V Česku začala druhá vlna chřipek! Potrvá několik týdnů, zní odhady
Ilustrační foto
Teplice

ČR, Ústecký kraj - V 9. kalendářním týdnu roku 2023 došlo k mírnému zvýšení nemocnosti ve výskytu akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Celková nemocnost je na úrovni 1422 na 100 000 obyvatel. V Ústeckém kraji je to o něco méně, podle Státního zdravotního ústavu je zde 1167 pacienůt na 100 tisíc obyvatel. Potvrzují se tak předpoklady, že ČR do jisté míry kopíruje vývoj v dalších evropských zemích a chřipka navázala na prosincovou epidemii plynule druhou vlnou.

„Vzestup celkové nemocnosti akutními respiračními infekcemi se týká především dospělých ve věku 25-64 let. Není ale nijak výrazný, u celkové nemocnosti jde o posun zhruba o jedno procento. Nejvyšší nemocnost je nadále v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Odlišný vývoj pozorujeme v kategorii chřipkových onemocnění, kde se vzestup celkové nemocnosti blíží.

20 procentům a nejvíce nemocných přibylo mezi dospělými ve věku 25 let a více. Kopírujeme tak pomyslnou druhou vlnu chřipky, vyvolanou především viry chřipky typu B, která se projevuje i jinde v Evropě. Lze očekávat, že v řádu několika týdnů i tato druhá vlna pomine, nejde o nic výjimečného,“ vysvětluje Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.

Nemocnost akutními respiračními infekcemi

V aktuální chřipkové sezoně bylo do 3. 3. 2023 hlášeno celkem 291 klinicky závažných případů chřipky vyžadujících intenzivní péči, z nichž ve 106 případech došlo k úmrtí.

„Ve většině krajů se vyskytují epidemická ohniska respiračních onemocnění. Původcem jsou nejen viry chřipky, ale též virus SARS-CoV-2 a další respirační viry,“ uzavírá doktor Jan Kynčl.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru