Ani za polárním kruhem nebyla taková kosa jako u nás
Ilustrační foto: CC0
Teplice

Teplice - Parné léto se rychle změnilo v deštivý a celkem chladný podzim. Za okny v severozápadních a severních Čechách bezpochyby. Teploty v sobotu (26. srpna) ještě atakovaly tropickou třicítku (v Doksanech bylo až 30,4 °C), o dva dny později sotva překročily patnáctku. Nejníže byly ve večerních hodinách. Příkladem budiž hodina jednadvacátá: Kadaň 12,5 °C, Chomutov 11,9 °C, Most 11,6 °C, Meziboří 9,9 °C, Teplice 11,9 °C, Ústí nad Labem 10,6 °C, Děčín 12,6 °C, Varnsdorf 10,0 °C a tak dále.

Na samém severu kontinentální Evropy, na pobřeží nejsevernějšího norského kraje (Troms og Finnmark), teploměry tři hodiny před půlnocí ukazovaly nejčastěji 15 až 18 °C. A podíváme-li se na teplotní maxima, zjistíme, že ve vísce Sørkjosen (ani ne 1 000 obyvatel), která leží cca 2 150 km „nad" severozápadními a severními Čechami, měli až 21,7 °C. Za teplem do Arktidy, dalo by se říct. A v podstatě i za sluncem, protože až do pozdnějších odpoledních hodin tam převládala modrá obloha.

My jsme si „užili" deště. A právě ten dost přispěl k tomu, že severozápadní a severní Čechy patřily k nejméně teplým částem Evropy (spolu se Švýcarskem či severem evropského Ru...). Ale fakt zimička byla ráno 28. srpna 2014, po vpádu původně arktického vzduchu: ve Varnsdorfu až 5,7 °C, v Žatci až 4,5 °C, v Doksanech až 4,2 °C a podobně.

Dobrá zpráva pro teplomily: Současná doba ledová brzy skončí. Pravděpodobně se ještě vrátí léto.

29. srpna: Zataženo, často s deštěm. Nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C.

30. srpna: Do oběda zataženo až oblačno, pak oblačno až polojasno. Déšť už (prakticky) žádný. Nejnižší ranní teploty kolem 14 až 10 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 až 17 °C.

31. srpna: Převážně jasno až polojasno, nepřekvapí však přeháňka nebo slabá bouřka. Nejnižší ranní teploty kolem 12 až 8 °C. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 18 °C.

Aktuální výhled teplotních maxim na začátek září (poslední prázdninový víkend):

První den meteorologického podzimu: 21 až 25 °C, slunečno

Druhý den meteorologického podzimu: 23 až 27 °C, slunečno

Třetí den meteorologického podzimu: 24 až 28 °C, slunečno

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru