Tour de France uprostřed třídy. Jak může vypadat nezapomenutelná hodina hudební výchovy? I to si ukázali učitelé v Letní škole
Mnoho her, které si pedagogové sami vyzkoušeli, má děti vést ke spolupráci s ostatními. Foto: Letní škola spolu a smysluplně
Teplice

Litvínov – Zpátky do lavic! Učitelé už jsou ve školách v rámci tzv. přípravného týdne, někteří z nich se ale na týden uprostřed srpna stali sami žáky v rámci Letní školy Spolu a smysluplně. V Litvínově se konala už podruhé.


Každý rok najdete v médiích články o tom, jak chybí učitelé, že jsou profesně vyhořelí, nebo že je dnešní znuděné děti těžké zaujmout. Vždy se ale najde „blázen“, který své povolání skutečně miluje, je pro něj posláním. A chtěl by, aby to prvotní nadšení vydrželo v učitelích i dále. Aby si výuku užívali a děti s nimi. Aby si děti čas ve škole jen neodseděly, ale skutečně chtěly vědět víc a víc.

Partu takto nadšených lektorů už loni daly dohromady Ivana Janovská a Lucie Kopalová. „Lektorská parta zůstala z větší části stejná, obohatili jsme ji o další tři lektory a vrcholem byla pro veřejnost otevřená přednáška pedagoga a osobního kouče Marka Hermana. To nebyla přednáška, to byla úžasná zábavná herecká show v Café baru. O den dříve jsme uspořádali, opět pro veřejnost otevřenou, moderovanou diskuzi s Janem Benešem. Obojí samozřejmě věnované problematice školství a výchově. Obojí bylo natolik zajímavé, že je chceme zařadit do programu Letní školy Spolu a smysluplně i pro příští rok,“ slibuje Ivana Janovská.

Co má Letní škola učitelům dát? Spoustu inspirací a návodů. „Ukázat jim různé cesty, jak pro děti připravit komplexní zážitkovou výuku, jak děti naučit spolupracovat, vnímat ostatní, umět pracovat s emocemi. Ale hlavně naučit pracovat učitele sami se sebou. Aby byli po celý rok sebevědomí, odolní, uměli odpočívat a vydržely jim síly po celý školní rok,“ vysvětluje Janovská. Jak může taková inspirace vypadat, předvedl například Jakub Kacar, který je zároveň autorem projektu Play with me. Vy se na video můžete podívat ZDE.

Zatímco při prvním ročníku se do kurzu přihlásili hlavně učitelé z Litvínova a nejbližšího okolí, letos už neváhali na sever Čech přijet učitelé z druhé strany republiky. „Pokud to takto bude pokračovat, splní se nám sen, že Litvínov bude místem, kam se sjíždí učitelé z celého Česka, aby tady prožili nezapomenutelný a velmi inspirativní týden,“ přejí si zakladatelky Letní školy.

 

Letní škola 1

Letos na Letní školu přijeli pedagogové až z Moravy. Foto: Letní škola Spolu a smysluplně

 

Letní škola podpis

Marek Herman rozdal po přednášce mnoho autogramů do knih, jejichž je autorem a které si posluchači přinesli, nebo koupili na místě. Foto: Letní škola Spolu a smysluplně

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru