Na včelí farmě v Lomu mohou teď jen doufat, že nezahyne celé včelstvo. Foto: Lenka Fílová
Teplice

Ústecký kraj, Lom – Srdcervoucí záběry umírajících včel zveřejnila minulý týden na svých sociálních sítích Včelí farma Lom z Mostecka. Při kontrole včelstev zjistili včelaři, že došlo k otravě včeliček. Apelují proto na zahrádkáře, aby si dobře rozmysleli, zda je potřeba užít v zahradě chemický postřik, a případně v kterou dobu. 

„Bez včeliček, které v zahradě vše opylují, nebude mít zahrádkář žádnou úrodu. Když ale včely, byť nevědomky, zabije, je tak sám proti sobě. Nám teď nezbude než chodit včelstva kontrolovat a modlit se, že nezahyne celé. Záleží, zda včely zanesly jed do úlu a začaly jím krmit i plody, nebo to ani nestihly a zemře jen část včelstva," poznamenala Lenka Fílová ze Včelí farmy Lom. Vzhledem k tomu, že poškozené je včelstvo přímo u farmy, postřik využil někdo přímo v Lomu. 

Přitom pěstitelé se dnes mohou vyhnout tomu, aby svým neodborným činěním v zahradě včelky zabíjeli. Na řadě chemikálií je uvedeno, zda škodí včelám. Navíc je potřeba postřik použít ve chvíli, kdy rostliny ještě nerozkvetly! Stříkat stromy v plném květu je holý nesmysl.

Včelaři v Lomu u Mostu se potýkají s otravou včelstva. Foto: Lenka Fílová

„Všeobecně se radí, aby zahrádkáři, když už mají pocit, že musí postřik použít, stříkali rostliny a stromy co nejpozději večer. Nicméně když je teplo, tak včely vylétají z úlu i v tuto dobu. My jsme třeba začali spolupracovat se sadaři v Chrámcích, kteří od užívání chemického postřiku zcela upustili. Znamená to pro ně sice o něco více práce, ale dokazují, že s použitím jiných postupů to jde i bez chemie," dodala Lenka Fílová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru