Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Krupka, Soběchleby – Zachovat kulturní dědictví na území obcí a měst pro příští generace má za cíl většina samospráv. Vedení Krupky není výjimkou. V současné době například investuje do opravy menší sakrální památky, kterou je pozdně barokní kaple sv. Františka Régis z roku 1790 v Soběchlebech. Objekt se nachází na návsi a je součástí její jedinečné podoby. Momentálně stavba prochází kompletní rekonstrukcí.

Vzhledem k vysoké vlhkosti bylo v první řadě nutné provést sanaci zdiva. Po obvodu kaple byly vytvořené drenáže základové spáry s napojením na svod ze střechy. Opravy se postupně dočkají i trhliny ve zdivu. Dojde rovněž k renovaci vnitřní a vnější omítky, k opravě střechy zvonice, oken a dveří. Repliky pak nahradí zajímavý prvek soběchlebské kaple, kterým jsou skleněné desky se jmény padlých na pilastrech u vstupu.

Pod rekonstrukci, která by měla skončit nejpozději v září, je podepsaný novosedlický podnikatel Roman Štefan. Část investice, ve výši 130 tisíc korun, zafinancuje stát z Programu na záchranu a obnovu drobných památek a architektury. Zbývající část půjde z rozpočtu města. Celkové náklady na opravu kaple činí cca 1 milión korun.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru