Kostel sv. Kateřiny v Chouči. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Hrobčice – Zastupitelé Hrobčic schválili koupi kostela sv. Kateřiny v Chouči. Nemovitá památka je v majetku spolku Omnium, který je v insolvenci. Obec za něj původně nabídla 1 korunu. Po dohodě s insolvenčním správcem ale částku zvedla na 10 tisíc korun.

„Částka 10 tisíc korun je spíše symbolická a má pokrýt administrativní náklady spojené s převodem nemovitosti do majetku obce,“ vysvětluje hrobčická starostka Jana Syslová. „Kostel je v havarijním stavu a vyžaduje okamžitou a značnou investici. Zejména pokud jde o opravu střechy.“

Záměrem obce je kostel zrekonstruovat. Tak, aby nepředstavoval nebezpečí pro okolí a nekazil vzhled vesnické návsi v Chouči. V budoucnu se tady mohou podle Jany Syslové odehrávat bohoslužby i jiné obřady. Část objektu bude využívat jako zázemí dobrovolník, který se stará o přilehlý hřbitov.

Hrobčičtí tak stojí před další výzvou. Připomeňme, že se letos díky nasazení a vytrvalosti vedení obce podařilo téměř nemožné, nákladná rekonstrukce a otevření mirošovického zámku po jeho vyhoření. Triumf, o kterém se mluví daleko za hranicemi Teplicka i Ústeckého kraje.

Spolek Omnium se věnuje záchraně a obnově sakrálních památek. Od drobných sakrálních staveb, až po velké kostely i nesakrální památky. V roce 2019 uspořádal Bílinské Bilinále. Mezinárodní setkání umělců v kostelích Bílinska a Hrobčicka.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru