Ilustrační foto
Teplice

ČR - V Česku se loni vyrobilo nejvíce zmrzliny v historii, vůbec poprvé více než 50 milionů litrů. Výrobně patří česká zmrzlina k nelevnějším v EU, například výroba jednoho kopečku vyjde průměrně na přibližně 1,40 Kč. Vyplývá to z nově zveřejněných dat Eurostatu.

Tuzemští výrobci zmrzliny loni vyprodukovali 50,4 milionu litrů oblíbené ledové pochoutky, meziročně o 12,4 procenta více. České zmrzlinářství se tak definitivně vymanilo ze dvou hubenějších let 2020 a 2021, kdy produkce zmrzliny kvůli pandemii covidu klesla pod 40 milionů litrů.

Loňský objem výroby zmrzliny překonal rok 2018, který dosud držel rekord. Před šesti lety se v ČR totiž vyrobilo 49,1 milionu litrů zmrzliny. Její produkci tehdy nahrávalo mimořádně teplé a suché počasí.

Naopak, zmíněná pandemie a s ní související restrikce a útlum turistického ruchu způsobily roku 2020 propad objemu produkce zmrzliny v ČR na mnohaleté minimum 36,3 milionu litrů. Od té doby tedy objem roční produkce zmrzliny setrvale narůstá.

Ani tak se produkce v Česku ani vzdáleně nemůže srovnávat s objemem výroby ve zmrzlinářských mocnostech Evropy. Tou je v EU v prvé řadě Německo, kde se loni vyrobilo 612,4 milionu litrů. Ve Francii to bylo 567,7 milionu a ve třetí Itálii 527,2 milionu litrů.

V Česku se však loni vyrobil 46krát větší objem zmrzliny než na Slovensku, takže se tuzemsko může řadit alespoň ke středoevropským zmrzlinářským mocnostem.

Navíc, česká zmrzlina patří k výrobně nejlevnějším v EU. Hodnota zmrzliny loni vyrobené v ČR odpovídá necelým 2,4 miliardy korun. Litr zmrzliny tak výrobně vyjde v průměru na 47 korun. Z litru zmrzliny se přitom běžně připraví zhruba 33 kopečků. Výrobní cena kopečku tak loni činila průměrně 1,40 Kč.

Levněji už v EU „umí“ vyrobit pouze Litevci a Němci, kteří ovšem těží ze svého velkého trhu – největšího v EU –, který umožňuje dosahovat relativně nejvyšších úspor z rozsahu.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru