Foto: Martina Nováková
Teplice

Libyně – Aniž by to málokdo tušil, v Libyni u Lubence na Podbořansku vzniklo unikátní vitrážové muzeum. Za vším stojí sdružení Za záchranu kostela sv. Jiljí a firma Skloart.

V muzeu můžou návštěvníci vidět vývoj uměleckého sklenářství od nejstarších dob až po současnost. Také se tu seznámí s výrobou vitráží včetně zušlechtění plochého skla malováním, leptáním, pískováním či využitím tzv. tiffany techniky.

3108muzeum5 351fd

3108muzeum1 6d4ea

Foto: Martina Nováková

Největším a nejzajímavějším projektem muzea je prosvětlený vitrážový strop. Každý, kdo přispěl částkou tři tisíce korun nebo pomáhal, má své jméno v borduře vitrážového stropu.

3108muzeum4 d2ead

Foto: Martina Nováková

Kostel, kde se muzeum nachází, byl původně určený k demolici. Neměl střechu a byla narušená statika. V roce 2007 se ho ujal spolek dobrovolníků a začalo se s opravami. Dnes je už kostel téměř opravený.

3108muzeum3 60982

Foto: Martina Nováková

Ve vyvýšeném místě kostele (tzv. kruchtě) se nachází minigalerie a v podkroví malé regionální muzeum, kde je několik unikátů. Návštěvníci si zde můžou prohlédnout například minci faraóna Ptolemaia IV, kterou tu zanechali Keltové, a nebo ztracený pečetní prsten následníka anglického trůnu Williama z Cumberlandu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru