Hned deset termínů pro darování krve si zarezervovali policisté v rámci Ústeckého kraje. Foto: Krajská zdravotní
Teplice

Ústí nad Labem, Most – Heslu Pomáhat a chránit v těchto dnech dodali policisté v Ústeckém kraji nový rozměr. Připojili se k celorepublikové výzvě „I v tobě v žilách koluje naše krev“, která má zvýšit povědomí i o dárcovství krve. Dohodnuto bylo celkem deset termínů na transfuzních odděleních v nemocnicích Krajské zdravotní – sedm v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a tři v Nemocnici Most.

Nepřicházejí pouze pravidelní dárci z řad policistů, podstatné je, že se díky této akci zapojili i jejich kolegové, kteří darují krev poprvé. Právě jejich návštěva je důležitá o to víc, aby se svým entuziazmem vydrželi a stali se do budoucna součástí registru dobrovolných dárců krve v krajských nemocnicích.  

„Ohlas na výzvu mě docela překvapil. Na každém obvodním oddělení, na každém územním odboru, každý z odběrových dnů se sešlo na transfuzních odděleních deset až dvanáct policistů. I takových, jako jsem já, kteří celou profesní kariéru o dárcovství krve dosud přemýšleli. Mě to dnes v podstatě přesvědčilo, abych šel ve šlépějích kolegů a jako prvodárce se připojil,“ uvedl plk. Mgr. Zbyněk Dvořák, ředitel Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.

I nový policejní ředitel plk. Mgr. Zbyněk Dvořák se díky akci zařadil mezi prvodárce. Foto: Krajská zdravotní

„Neřekl bych, že jde o něco výjimečného, protože všichni chodíme k lékaři. A takto mi to dnes připadá,“ řekl bezprostředně po své premiéře dobrovolného dárce krve 10. září na Transfuzním oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Líbí se mi, že to vlastně odráží naše heslo „pomáhat a chránit“ a zapadá do škály našich policejních činností,“ míní krajský policejní ředitel.

Zdravotníci na ústeckém transfuzním oddělení přivítali první policisty v uniformách 22. srpna. „Velmi si vážíme všech, kdo přijdou darovat krev a stanou se pravidelnými dobrovolnými dárci. Čím více bude takových akcí, tím lépe. Nové dárce potřebujeme, protože každoročně ukončí aktivní dárcovství část dárců, nejčastěji ze zdravotních či věkových důvodů, a je důležité je nahradit.  Zároveň takovéto akce pomůžou dostat dárcovství do povědomí širší veřejnosti. Protože umělá krev stále neexistuje, je darovaná krev nenahraditelná,“ vysvětlil MUDr. Jiří Masopust, primář Transfuzního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Cílem akce je najít i nové jedince, kteří se zapíšou do registru dárců kostní dřeně. Do něj lze vstoupit pouze do dosažení věkové hranice 35 let. Foto: Krajská zdravotní

Akce pro republikové policisty vyvrcholí v našem kraji odběry 19. září na transfuzní stanici v Nemocnici Most.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru