Foto: Státní veterinární správa
Teplice

Ústecký kraj - V České republice byl v první polovině září po patnácti letech potvrzen výskyt katarální horečky ovcí (bluetongue). V uplynulých dnech byla katarální horečka postupně potvrzena v dalších deseti chovech. Šest z nových ohnisek se nachází na území Ústeckého kraje, tři v Libereckém kraji a jedno v kraji Karlovarském.

Nákaza byla potvrzena v chovu zhruba pěti desítek kusů skotu v Hoře Svaté Kateřiny na Mostecku, dále ve dvou spolu propojených hospodářstvích s celkem zhruba třiceti kusy skotu  v Dolních Habarticích na Děčínsku.  Ve stejném okrese, konkrétně v chovu devíti ovcí v Srbské Kamenici, se nachází čtvrté z nových ohnisek v Ústeckém kraji. Nejnovější dvě ohniska v Ústeckém kraji jsou v Meziříčí na Chomutovsku v chovu s 60 kusy skotu a ve vesnici Krásný Dvoreček (součásti obce Rokle) na Chomutovsku, v tomto chovu se nachází pět desítek krav.

Katarální horečku potvrdilo vyšetření také v chovu skotu, ovcí a koz (celkem cca 50 ks) ve Frýdlantu v Libereckém kraji, v chovu více než tří desítek ovcí a krav v Lučanech nad Nisou v Libereckém kraji a také u chovatele z Oldřichova v Hájích na Liberecku. V tomto chovu se nacházelo 10 ovcí a tři kozy.

Poslední ohnisko se nachází v chovu více než šesti desítek ovcí v obci Velký Luh na Chebsku v Karlovarském kraji. Na všech hospodářstvích byla přijata opatření s cílem zabránit šíření nákazy. Zároveň zůstávají v platnosti aktualizovaná celostátní opatření. V České republice je aktuálně 25 ohnisek katarální horečky ovcí.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru