Foto: Horská služba
Teplice

Krušné hory – Horští záchranáři mají za sebou náročnou část roku, letošní léto plné silného turistického ruchu a každodenního řešení úrazů. Značný nárůst zásahů zaznamenali i v Krušných horách. Zatímco loni během letních prázdnin museli vyrazit k 291 případům, letos ve stejném období to bylo už 325 výjezdů.

Nejvíc horské záchranáře zaměstnávají v Krušných horách cyklisté. Hned 178 výjezdů mířilo právě k nim. 

Kromě zajištění služeb v oblastech se v posledních týdnech aktivně věnovali pomoci v místech zasažených povodněmi. Zapojilo se do ní více než 100 profesionálních i dobrovolných záchranářů ze všech oblastí Horské služby.

Podzim je časem doškolení, dovybavení stanic a přípravy na zimu. Je také trochu prostoru pro bilancování období letních prázdnin, které byly pro záchranáře náročnější než ty minulé. „Letošních 2 608 zásahů v celém Česku v průběhu dvou měsíců znamená o cca 450 výjezdů víc než v loňském roce a téměř o 350 více než v roce 2022. Tato čísla odráží zvýšený zájem turistů o letní pobyty na horách, především ve spojitosti s rozšířenou nabídkou služeb v jednotlivých turistických destinacích," informuje náčelník Horské služby ČR Marek Fryš.

Stejně jako v posledních letech bylo nejvíce výjezdů v Jeseníkách (649 zásahů), největší nárůst zásahů zaznamenali záchranáři v Krkonoších (navýšení o 150 zásahů) a na Šumavě (navýšení o 100 zásahů). Velký počet letošních výjezdů byl spojen s alergickými reakcemi na bodnutí hmyzem, které vedly pro postižené v mnoha případech až k ohrožení života. „Mnoho z těchto situací, nevyjímaje další typy zásahů, dopadly pro návštěvníky hor dobře také díky dokonalé spolupráci se zdravotnickými záchrannými službami v jednotlivých krajích. Ve všech oblastech, kde Horská služba působí, budou probíhat v následujících týdnech doškolení se zdravotnickými záchranáři tak, aby naše spolupráce byla i do budoucna ještě kvalitnější a na vysoké profesionální úrovni," dodal Marek Fryš.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru