Nové oddělení představil MUDr. Ivan Humhej Ph.D., sekundární lékař neurochirurgické kliniky a primář oddělení Centrálních operačních sálů. Foto: Jakub Zápotocký
Teplice

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní otevřela v ústecké Masarykově nemocnici unikátní pracoviště. Na novém Oddělení rekonstrukční a plastické chirurgie se totiž na poskytování specializované zdravotní péče, nejen pro obyvatele Ústeckého kraje, vedle zdejšího vysoce odborného a zkušeného personálu podílejí lékařští specialisté z celého Česka.

Foto: Krajská zdravotní

Plastická chirurgie a mikrochirurgie byl v Masarykově nemocnici dosud zásadně chybějící obor. Teď má nemocnice jedny z nejlépe vybavených operačních sálů v Česku, potažmo v Evropě.

Foto: Jakub Zápotocký

Lůžková stanice čítá dvanáct standardních pokojů a dva nadstandardní, které mají vlastní sociální zařízení. Cílem Krajské zdravotní je vytvořit centrum komplexní péče pro pacienty z Česka i Slovenska. V tuto chvíli jsou v Česku jen dvě takováto pracoviště, to druhé je ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. V Česku takovéto centrum zatím není žádné.

Foto: Krajská zdravotní

„Naše práce bude zahrnovat tři okruhy výkonů. Jednak půjde o rekonstrukce periferních nervů včetně složitých rekonstrukcí poraněných brachiálních plexů, tedy pažní nervové pleteně, což je hendikepující postižení s dopadem na běžné aktivity denního života. Druhým okruhem bude plastická chirurgie ve smyslu rekonstrukčních výkonů – různé přenosy volných laloků, zakrývání defektů místními tkáňovými posuny, rekonstrukční prsní chirurgie po onkologických operacích, i například nové metody jako je chirurgická léčba lymfedému. Je to spektrum výkonů, které nám dosud chybělo a je potřeba napříč všemi medicínskými odbornostmi. Třetí větev naší činnosti bude představovat chirurgie ruky, v jejím rámci se chceme věnovat třeba chirurgické léčbě spasticity a korekčním výkonům u kvadruparetiků za účelem zlepšení funkce horní končetiny“, přiblížil zaměření pracoviště MUDr. Ivan Humhej, Ph.D., primář Oddělení rekonstrukční a plastické chirurgie, a dodal: „Jeho unikátnost je dána spoluprací odborníků s různými specializacemi. Součástí týmu tak budou neurochirurgové, plastičtí chirurgové, ortopedi a chirurgové ruky. Na činnosti pracoviště bude participovat řada dalších odborníků z nelékařských profesí, jako jsou fyzioterapeuti, ergoterapeuti či protetici.“

Jedním z plastických chirurgů je i MUDr. Adam Bajus, Ph. D., který dříve působil v hradecké nemocnici. Foto: Jakub Zápotocký

„Provoz dlouho očekávaného a plánovaného oddělení pod vedením pana primáře Humheje jsme mohli zahájit díky otevření nového pavilonu „J“, kam se přestěhovalo Kardiocentrum a některá další oddělení z pavilonu „A“. Pro oddělení rekonstrukční a plastické chirurgie jsme tak získali prostory po kardiochirurgii. Jsem rád, že se vše povedlo a že můžeme pacientům nabídnout další segment péče, a to péči skutečně komplexní,“ zdůraznil MUDr. Aleš Chodacki, ředitel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Foto: Krajská zdravotní

„Cílem vedení společnosti Krajská zdravotní, která je nejen lídrem zdravotní péče v Ústeckém kraji, ale i největším poskytovatelem nemocniční péče v České republice, je nabízet ve svých zařízeních co nejkvalitnější zdravotní péči a zároveň zajistit obyvatelům našeho regionu její dostupnost. Proto mě velmi těší, že se pro pacienty v Ústeckém kraji podařilo vybudovat toto pracoviště a nemusejí za tímto typem péče cestovat do jiných částí republiky,“ uvedl Ing. Jakub Komárek, předseda představenstva Krajské zdravotní.

Foto: Krajská zdravotní

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru