Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj, Litoměřicko - Během uplynulého týdne policisté přijali další oznámení od poškozených, kteří se stali obětí falešného bankéře.

Devětadvacetiletá žena z malé obce u Litoměřic byla telefonicky oslovena neznámou osobou vydávající se za pracovníka její banky. Ten uvedl nepravdivou informaci, že její finanční prostředky na bankovním účtu jsou v ohrožení. Následně jí instruoval jak peníze převést na bezpečný účet. Důvěřivá žena ho uposlechla a převedla více než 100 tisíc korun na cizí účet. Posléze pojala podezření, že byla podvedena a zavolala na linku 158. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu.

Další oznámení přijali policisté od třiačtyřicetileté ženy z Litoměřicka. Dotyčnou telefonicky oslovil neznámý muž, který jí nejprve předestřel smyšlenou legendu, že se dopustila přestupku v dopravě a prostřednictvím přiloženého odkazu jej může uhradit. Po otevření tohoto odkazu vstoupila do prostředí imitující její banku a zadala přístupové údaje do internetového bankovnictví. Záhy jí další neznámý muž volal, že banka zachytila nestandartní pohyby na jejím účtu a pod psychickým tlakem přiměl poškozenou k převodu peněz na tzv. „bezpečný účet“, což poškozená udělala. Převedla na cizí účet 150 tisíc korun.

"Následně zjistila, že se jedná o podvodné jednání. Úkony pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku byly již zahájeny. I přes opakované informování veřejnosti se bohužel počet těchto případů zatím nedaří snižovat," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru