Teplické nádraží bude lepší. Za tři roky začne rekonstrukce polykat až čtvrt miliardy korun
Teplické nádraží. Foto: SŽDC
Teplice

Teplice – Až téměř čtvrt miliardy korun vynaloží Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) na rekonstrukce teplického nádraží. Na příjemnější cestování si ale ještě počkáme. Začátek prací je naplánovaný na rok 2020 až 2021. Vyplývá to z programu rekonstrukce a revitalizace osobních nádraží pro roky 2018 až 2022, který zveřejnila SŽDC.

Teplické nádraží v průměru využije něco málo přes 4 200 cestujících denně. SŽDC chystá celkovou rekonstrukci památkově chráněného objektu, obnovu konstrukcí a povrchů, zajištění bezbariérovosti. Provoz budovy má být modernější a hospodárnější.

SŽDC čeká velký úkol u mnoha českých nádraží. Proto nemůže přijít to mostecké na řadu ihned. Ročně se očekávají stavební práce u více než stovky staničních budov a zastávek. Přelomový z tohoto pohledu bude příští rok, kdy výrazně naroste množství větších investičních akcí. Státní organizace dále plánuje připravit každý rok celkové modernizace padesátky nádraží. Souhrnné náklady na správu, opravy a investice v letech 2017 až 2022 dosáhnou výše 8,4 miliardy korun. „Celkově za pět let částečně opravíme téměř 400 nádraží a 160 kompletně zrevitalizujeme,“ přibližuje náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

„Musíme ovšem počítat s možnými riziky, která mohou naše představy změnit. Jistá omezení vidíme v hodnocení ekonomické efektivnosti projektů. Obávám se, že se nevyhneme nutným redukcím předimenzovaných objektů,“ vysvětluje náměstek Drmola. Další důležitým faktorem je atraktivita menších nádraží a obtížné hledání využití nejen komerčních prostor. „Také se musíme vypořádat s možnými průtahy při přípravě projektů a kapacitními možnostmi trhu dodavatelů projektových prací se zkušeností se stavbami na dráze,“ doplňuje.

Teplické nádraží nebude v Ústeckém kraji jediné, které se má změnit. V příštím roce má začít rekonstrukce staniční budovy v Bílině, zhruba ve stejné době jako v Teplicích čeká velká oprava také mostecké nádraží.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru