Ledvice – Požár zauhlovacího pasu T 11 byl příčinou výjezdu profesionálních hasičů Severočeských dolů do Elektrárny Ledvice. I když se nad zařízením vznášel hustý dým, skupinka sledující zásah hasičské jednotky Dolů Bílina byla poměrně v klidu. Skládala se totiž z pracovníků elektrárny a expertů přes mimořádné události, kteří měli za úkol vyhodnotit letošní první havarijní cvičení v uhelných elektrárnách Skupiny ČEZ na severu Čech. Požár pak simulovaly dýmovnice.

Příjezd důlních hasičů byl rychlý. U zadního vozu je vidět simulace nadzemního požáru. Foto: Ota Schnepp / ČEZ

„Cílem havarijního cvičení bylo ověřit reakci a činnost směnového inženýra a pracovníků zauhlování na vznik mimořádné události, jejich spolupráce s hasiči a samozřejmě součinnost členů požární hlídky při zásahu jednotky Hasičského záchranného sboru Doly Bílina. V souvislosti s mimořádnou událostí byl aktivován Havarijní štáb elektrárny Ledvice. Dále byly prověřeny všechny kontakty dle ohlašovacích povinností směnového inženýra a ověřena funkčnost megafonu," uvedl Josef Tisoň, specialista havarijní připravenosti elektráren Skupiny ČEZ.

Téma havarijního cvičení se podle něj každý rok liší. V loňském roce například způsobil v Elektrárně Ledvice zkrat požár v rozvodně kompresorové stanice, přičemž na místo vyslaný provozní elektrikář se při obhlídce nadýchal kouře a zkolaboval. Mezi hodnotící prvky tak patřily i první předlékařská pomoc, přivolání a čas dojedu důlní záchranné služby, následný simulovaný odvoz zraněného do nemocnice a zajištění informování příbuzných. Letos pro změnu vlivem technické poruchy došlo ke zkratu a následnému zahoření elektromotoru na zauhlovacím pasu T 11. Druhým ohniskem požáru pak byla část skládky uhlí přímo pod pasem, na níž dopadla část hořící gumy. Hasiči tak museli za pomoci požární hlídky zasahovat nejen ve výšce, ale i na zemi.

S první hadicí a proudnicí museli hasiči nejdříve vyběhnout nahoru. Foto: Ota Schnepp / ČEZ

„Událost nastala v 9:01 hodin, kdy systém elektronické požární signalizace ohlásil požár na centrální velín a operační středisko hasičů Dolů Bílina. Následně byl požár v prostoru zauhlovacího pasu potvrzen směnovému inženýrovi a dispečerovi operačního střediska i pracovníkem zauhlování. Směnový inženýr ihned aktivoval členy požární hlídky a vydal pokyn k zajištění beznapěťového stavu zasažené části technologie pro následný zásah hasičů. V 9:09 hodin již byli se dvěma cisternovými vozy na místě, následoval průzkum situace a rozvinutí hadicového vedení k hořícímu pasu. Druhá jednotka pak hasila doutnající uhlí na zemi. Po odvětrání pasové dopravy přetlakovým ventilátorem ještě hasiči zkontrolovali prostor termokamerou a v 9:27 nahlásil velitel zásahu směnovému inženýrovi likvidaci požáru," zestručnil průběh cvičení Josef Tisoň.

Jak ještě dodal, vše podle něj probíhalo tak, jak by mělo probíhat i ve skutečnosti. Stejně jako v minulých letech proto neměl s kolegy k průběhu havarijního cvičení v Elektrárně Ledvice zásadnější výtky.

Požár zauhlovacího mostu simulovala dýmovnice. Foto: Ota Schnepp / ČEZ

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru