Ústecký kraj - Začátkem října vláda konečně schválila finanční odškodnění pro důlní zaměstnance z Mostecka. Útlum těžby se totiž může dotknout až 1300 zaměstnanců Severní energetické a dalších stovek až tisíců pracovníků v dodavatelských firmách. O svůj názor na tuto problematiku se s námi podělila předsedkyně Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje Mostečanka Gabriela Nekolová a současně kandidátka do zastupitelstva Ústeckého kraje za ČSSD.

0610GabrielaNekolovK Mostecku patří neodmyslitelně těžba hnědého uhlí, byla jste se někdy v dolech podívat?
Ano, měla jsem možnost navštívit několikrát lom ČSA a také fárat na dole Centrum. Přestože to byla jen ukázka, hned si uvědomíte, jak obtížná a specifická práce horníků je.

Pracoval nebo pracuje v tomto někdo z vašich blízkých?
I když moje rodina pochází ze dvou hornických regionů (maminka je z Ostravy a táta se narodil tady v Mostě), nikdo z mé rodiny nebyl horníkem. Jen děda pracoval na šachtě, tuším, že na ekonomickém úseku.

V dubnu byl ukončen provoz hlubinného dolu Centrum u Mostu. Míra nezaměstnanosti je na Mostecku dlouhodobě nejvyšší v ČR, jak se do ní promítnou propuštění důlní zaměstnanci a kolik jich bude?
Již nyní je na Mostecku bez práce každý dvanáctý člověk a právě z Mostecka a blízkého okolí bude také většina z téměř tří tisíc lidí, kteří přijdou o práci (z toho 1 800 z lomu ČSA a další v navazujících oborech). Navíc většina z nich má specifickou kvalifikaci, s níž budou obtížně hledat jiné uplatnění, i když nabídka volných míst zde je. Téměř polovina propouštěných je starší 50 let, a právě lidé této věkové skupiny velmi obtížně hledají nové zaměstnání.

Vláda pro tyto občany počítá s několikatisícovou finanční kompenzací, ale i s příspěvky na dojíždění za novou prací, s rekvalifikacemi i podporou nových míst. Jaké další prostředky byste při útlumu těžby pro ty, kterých se to dotkne, navrhla vy sama?
Myslím, že tento výčet opatření je poměrně obsáhlý. Já bych ještě podpořila příspěvek na vzdělání zejména u mladší generace propouštěných a nezbytnou pomoc úřadu práce bych doplnila o finanční poradenství, protože tito lidé měli po letech praxe velmi slušné platy, mohli si dovolit splácet hypotéky a další závazky. A nyní se mohou, paradoxně ne vlastní vinou dostat do potíží a dluhové pasti.

Také proto je tolik důležitý zmíněný finanční příspěvek. Drtivá většina propouštěných zaměstnanců nebude moci v nové práci uplatnit dosavadní praxi, nějakou dobu potrvá, než se v nové profesi vypracují na adekvátní výdělek. Jiní mají jen několik let do důchodu a práci už pravděpodobně nenajdou. Právě proto jsme pro ně žádali vyrovnávací příspěvek, který bude vyplácen několik měsíců - individuálně, podle odpracované doby. Jeho schválení vládou výrazně pomůže motivovat horníky k přijetí i méně placeného nového místa a postupnému zaškolení se.

Nařízení o příspěvcích vydala vláda i před zhruba 15 lety, když došlo k útlumu hnědouhelného hornictví. Dávka tehdy činila 5280 korun a vyplácela se maximálně 30 měsíců. Zdá se vám nynější kompenzace (tedy 7-8 000 Kč na osobu) dostatečná?
Ta kompenzace je maximálně 8 000 Kč pro hlubinné horníky a maximálně 5 300 pro povrchové. Většin propouštěných však s ohledem na odpracované roky dosáhne na nižší hranici. Ano, podle mě je to příspěvek adekvátní. Na rozdíl od OKD totiž místa ruší stát, a nikoli krachující podnikatel. Naopak firmy z lomu ČSA propouštěným zaměstnancům ještě vyplatí odchodné podle kolektivní smlouvy.

Co dalšího podle Vás může vláda udělat pro Ústecký kraj - a nejen pro horníky?
Ano, problémy má celý Ústecký kraj a bez součinnosti s vládou je nevyřešíme. Nejsem jen předsedkyní HSR-ÚK, vláda mě loni pověřila, abych v Ústeckém a Karlovarském kraji zastupovala zmocněnce vlády pro strukturálně postižené kraje. Na tvorbě účinných opatření pro naše regiony se tedy přímo podílím. Za poslední dva roky se nám podařilo vyjednat několik miliard na investice do obnovy lesů, regenerace starých průmyslových areálů i na podporu podnikání a pracovních míst. Pomáhali jsme s tvorbou programu na demolice vybydlených domů nebo se vznikem koncepce na využití území po těžbě. Na konci roku bude úřad zmocněnce vlády spolu s MMR a MPO předkládat vládě další postup obnovy těchto krajů a jejich ekonomického restartu. Čeká nás ještě hodně práce, ale první náměty jsou již zpracovány a do jejich tvorby se zapojuje nejen kraj, ale i města, obce, vysoké školy a další.

Kterou lokalitu máte na Mostecku nejraději a proč? Líbí se vám krajina v okolí města?
Mou srdeční záležitostí jsou rekultivované plochy, které mě fascinují. Obdivuji umění lidí, kteří dokázali vrátit naší krajině jezera, lesy, vinice, místa pro sport i rekreaci. Ani si mnohdy neuvědomujeme, jak je česká rekultivační škola v zahraničí obdivovaná, jak krásná krajina nám kolem Mostu za ty roky vznikla a ještě v příštích letech vznikne s obrovskými plochami vodních nádrží.

Také se mi líbí blízkost hor a velmi ráda jezdím s rodinou na Klíny. Jen se musím zlepšit v lyžování, nebo mi děti brzy ujedou.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru