Papírové modely. Z čeho a jak je vyrábět?
Foto: PxHere.com
Zajímavosti

Zábavným a příjemným způsobem, jak strávit propršený den, je lepení papírových modelů. Modelářství je totiž zahálka pro mistry detailu. U lepení a barvení se můžete skvěle odreagovat i si užít spoustu zábavy s dětmi. Přečtěte si praktické tipy, které usnadní lepení každému začátečníkovi.

Pokud je pro vás lepení modelů jedna velká neznámá, papírové modely si vytiskněte. Vyjde vás to na pár korun a polámané nebo špatně slepené části vás nebudou tolik mrzet. Na internetu jsou zdarma ke stažení desítky vystřihovánek, od československého tanku až po květiny, větrné mlýny nebo letiště. Jak vaše zručnost poroste, můžete se pustit i do náročnějších kousků, jako jsou například retro vystřihovánky. Historické rarity i legendární modely z časopisu ABC, které vás vrátí do dětských let, najdete třeba na Aukro.cz.

Jak papírové modely tisknout

Při domácím tisku vystřihovánek je nejdůležitější vybrat správnou gramáž papíru – ta ideální se pohybuje v rozmezí od 120 do 160 g/m2. Pokud vybraný model sestává spíše z menších dílků, měla by být gramáž nižší, naopak větší díly potřebují gramáž vyšší.

Šikovní pomocníci pro první modely

Lepení papírových modelů je práce titěrná a nanejvýš detailní. Po ruce tak potřebujete mít pár pomocníků, které najdete v každé domácnosti:

  • Pinzetu pro přilepení menších částí
  • Nůžky na nehty bez zaoblení pro vystřihování
  • Papírové kapesníky pro očištění lepidla

Práce kvapná málo platná

Ze všeho nejdříve jednotlivé dílky modelu pečlivě vystřihněte. Než se pustíte do samotného lepení, důkladně si prostudujte návod a zkuste si model spojit „nanečisto“, vyvarujete se tak řadě zbytečných chyb. Pro práci s lepidlem je dobré mít po ruce drobný štětec, snáze jím lepidlo rozetřete po celé ploše dílku. Přebytečné lepidlo pak rychle setřete papírovým kapesníkem, aby nezaschlo. Nevěšte však hlavu, pokud se vám váš první lepený model nevydaří na výbornou. Na internetu najdete desítky postupů a návodů, které vás lepením provedou od A do Z.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru