Kolik stojí rohlík nebo nová televize a co všechno se musí platit? Školáci se učí o penězích zábavně a hrou
Foto: Marta Vokurková
Zajímavosti

Bílina - Kde dospělí berou peníze? A co všechno musí platit? Kolik stojí rohlík, aktovka nebo nová televize? To vše žáci druhých tříd objevují v rámci výuky finanční gramotnosti v projektu Abeceda peněz. Zábavný program nyní absolvovaly i děti z Bíliny.

Prostřednictvím hry na dospěláky se seznamovaly s tím, kam se vlastně během dne kutálí peníze. A trochu si uspořádaly tu hromadu pojmů, které běžně slýchají. „Druháčci ze sebe mnohdy sypou slova jako hypotéka, nájem nebo pojištění. Ale vůbec netuší, co jsou mince a bankovky, nebo kde rodiče získávají peníze,“ popisuje David Hubáček z České spořitelny, která projekt připravila. V křížovce týkající se peněz tak děti bez mrknutí oka vyplní, že „Odměna rodičů za odvedenou práci“ začínající na písmena VÝP---- je „výpověď“.

Školáčky z Bíliny hravá výuka nadchla. „Děti odcházely nadšené, vyprávěly ostatním třídám o svých zážitcích a také je poučovaly. Stejně nadšené byly i paní učitelky,“ pochvaluje si zástupkyně ředitelky Milena Maryšková.

Abeceda peněz je pro školy zdarma. Česká spořitelna ji připravila v rámci svých projektů finančního vzdělávání veřejnosti. „Základy správného hospodaření vštípila Abeceda peněz už přibližně 50 tisícům školáků,“ říká David Hubáček. Nejmenším, školkovým dětem, nabízí tematické audio pohádky nebo hrací kartičky, školáci si hrají na dospělé či zkoušejí podnikat. Pro teenagery pak vyvinuli napínavou počítačovou hru Tajuplná cesta, v níž se musí vypořádat s různými životními situacemi. V posledním roce je Abeceda peněz k dispozici také online.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru