Na Třešňovce proběhne výsadba ovocného sadu. Zapojit se můžete i vy!
Ilustrační foto
Zajímavosti

Teplice - V Teplicích budou sázet budoucnost, přihlaste se a zapojte se i vy. Teplická třešňovka může být o něco víc i vaše.

Lidé žijící v prostředí rušných ulic a husté zástavby třeba padesátitisícového města už poměrně často přišli o vlastní zkušenost se zahradničením nebo pěstováním. Teplice teď svým obyvatelům chtějí dát příležitost podílet se na založení ovocného sadu. Záměrem je nabídnout jednotlivcům, spolkům, skupinám, školám, školkám, klubům možnost být u „zrození“ sadu, zasadit si „svůj“ strom, být u jeho ošetření, případně pomoct se zálivkou. A třeba právě potomkům ukázat, co všechno je třeba udělat, aby strom vydal úrodu, nebo u dětí vzbudit pozitivní vztah k přírodě a prostředí kolem nás.

Péči o celý sad bude zajišťovat prostřednictvím vybrané firmy město Teplice. Všichni přihlášení si strom můžou označit a v následujících letech sledovat jak se mu daří. Účast na sázení ani označení stromu jmenovkou ale neznamená nárok na sklizeň.

Kdy se sázení chystá?

  • Sázení proběhne v první listopadové dekádě
  • Zájemci (jednotlivci i skupiny) se můžou závazně přihlásit do 22/10/2021 (mailem – nutné na obě adresy: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)
  • Do zprávy je nutné uvést, kdo se sázení účastní – jméno nebo označení skupiny – a počet lidí.
  • Stromky je možné označit vlastní, kreativně vytvořenou „jmenovkou“ – cedulkou formátu A4 zalaminovanou tak, aby odolala vlivům počasí.
  • Účastníci se na vlastní sázení musí vybavit patřičným náčiním a ochrannými prostředky (lopaty/lopatky/rukavice…)

S postupnou obnovou třešňového sadu na úpatí Doubravské hory začalo Statutární město Teplice v roce 2020 a revitalizace celé plochy o rozloze skoro sedmi hektarů by měla být dokončena v několika etapách do roku 2030.

V první etapě nechalo město v prostoru podél cesty k Hvězdárně do konce ledna 2021 na základě posudku vykácet 18 třešní. Stávající ovocný sad byl totiž založený počátkem 60. let 20. století a většina ovocných dřevin už není v dobré zdravotní kondici. Prostor v blízkosti altánu pak město nechalo i dočistit od náletových dřevin. První etapa by měla být ukončena začátkem listopadu výsadbou 40-50 třešňových stromů různých odrůd.

Sad by měl být odpočinkovým a relaxačním místem pro všechny. Bude i nadále veřejně přístupný a bude záležet na každém z nás, jak bude prosperovat. Když budeme ohleduplní, přispěje ke zlepšení mikroklimatu jednoho místa ve městě. Nebuďme proto ani lhostejní k negativním projevům, které by mohly životnost stromů ohrozit. Ovocný sad není veřejným psím záchodem, stromky nejsou prvky venkovního workoutového hřiště, natož cílem nepřátelských výpadů.

Obnova bude druhou etapou pokračovat v příštím roce, kdy už teď je podle hotového posudku na leden až březen 2022 naplánováno vykácení 20ks dožilých stromů. Místo nich pak bude na podzim roku 2022 vysázeno 20-30 třešní. V průběhu roku 2022 nechá město zhodnotit stav stromů v další části plochy tak, aby se mohlo v dalších letech pokračovat s revitalizací.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru