Proboštovskou kronikářku budou chtít ostatní obce naklonovat
Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Proboštov – Sehnat v této době dobrého kronikáře, kronikářku není jednoduchá záležitost. A když se zadaří, střeží si obec takový poklad jako oko v hlavě. V Místní knihovně v Proboštově se čtyři dny konala výstava kronik obce, jejichž autorkou je kronikářka Jana Sedláková.

Akce zaznamenala velký zájem veřejnosti. Na kroniky se přišli podívat starousedlíci, lidé, kteří v Proboštově žili a odstěhovali se, současní obyvatelé obce, ale dorazila také například kronikářka z Roudníků, Jaroslava Račáková, nebo náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro cestovní ruch, Jiří Řehák.

0302tpikkz3

Foto: Ilona Kaulfuss

„Původní kroniky obce někam zmizely. Jana Sedláková zpracovala a ručně napsala všechny kroniky od roku 1989. Musela hledat v archivech, shánět materiály, vyhledávat zápisy, mluvit s pamětníky, měla s tím moře mravenčí práce. Nebýt toho, tak je to všechno pryč,“ poznamenala k výstavě zastupitelka Proboštova Alenka Antošová, kterou jsme v knihovně zastihli při listování kronikami. „Je neuvěřitelné, co paní Sedláková dokázala. Je to úžasná žena,“ komentoval počin kronikářky místostarosta obce, Roman Nešetřil.

„Zatím máme deset dílů v digitalizované podobě, které jsou určené pro archiv,“ řekla nám Jana Sedláková. „Dalších deset se chystám zpracovat nyní. Kroniky píšu do počítače a potom je přepisuji ručně. Sehnala jsem různé materiály, dokumenty, fotografie, ale třeba i snímky, které si pro sebe vytvářely různé spolky, jako byl fotbalový nebo hokejový klub.“ Bere do ruky jednu z kronik: „Objevila jsem knihu, do které měla psát původně mateřská škola. Tak jsem do ní začala zaznamenávat vzpomínky pamětníků. Z Proboštova i Přítkova. Dávám postupně dohromady všechno, co jsem nashromáždila, co poskytli lidé, co se mi podařilo sehnat.“

0302tpikkz2

Foto: Ilona Kaulfuss

Kroniky jsou nádherné. Ručně psané, velké zdobené iniciály v odstavcích, obrázky, fotografie, kvalitní grafická úprava. Neskutečná hromada práce, kterou Jana Sedláková kronikám věnovala a věnuje. „Lidé se zajímají hlavně o fotografie. Samozřejmě čtou i text, ale na snímcích nacházejí sami sebe, své vzpomínky. Často nám ještě doplní informace, které jsme neměli, nebo sami donesou fotografie a různé dokumenty,“ vypráví Jana Sedláková a ukazuje na stůl, kde jsou kromě kronik materiály, které ještě čekají na zpracování. Jak dodává, postupně doplňuje i archiválie starších dat. „No, nebylo to jednoduché. Měla jsem například slíbený materiál od kamaráda a on si pak klidně umře…,“ dodává s nadsázkou.

Opouštíme knihovnu. Zaslechneme ještě Alenku Antošovou s Janou Sedlákovou nad jednou z fotografií ze staré školní třídy. „A kde jsi ty?“ „No tady, v první lavici uprostřed.“ „Neříkej, taková dívčina s copánky.“ „Podívej se, jak byl Milánek hezký.“ „A kdo je tohle?“ „To je Holboj, ten se později odstěhoval na Slovensko. A tady je Gurtwirth, Klobása.“ „Jo, tak ten si je pořád trochu podobný.“

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru