V Ústeckém kraji bude jezdit vodíkový vlak! Testy napoví, jestli někdy nahradí dieslové motoráky
Takzvaný Hydrogen Train, vodíkový vlak. Od běžného ho nepoznáte. Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Výzkumný Ústav Železniční (VUZ) hledá v rámci projektu Regionální vodíkové vlaky na českých železnicích vhodné tratě pro provoz vodíkových vlaků v ČR. Testovat se bude v Ústeckém kraji. Cílem projektu je analýza českých železničních tratí a lokalizování oblasti, kde by vodíkové vlaky byly technickým, ekonomickým a environmentálním řešením oproti jiným technologiím.

"V rámci projektu bude provedena technicko-ekonomická analýza vybraných regionálních tratí a porovnání jednotlivých pohonů vlaků (nafta, baterie, vodík a hybrid). Výsledky umožní identifikovat preferované oblasti s příznivým technologickým, ekonomickým a environmentálním výsledkem pro nasazení vodíkových vlaků a nahradit budoucí vyřazené dieselové vlaky z provozu na neelektrifikované železnici," uvedla mluvčí výzkumného ústavu Radka Pretlová.

VUZ se podílel na přípravě návrhu celkem 16 železničních tratí České republice, u kterých lze přepokládat provoz pro vodíkový pohon. Přičemž v rámci návrhu byly také posouzeny varianty několika na sebe navazujících tratí, a to napříč různými kraji v rámci ČR.

Pro pilotní analýzu, kterou bude provádět norský partner SINTEF, byla vybrána trať Ústí nad Labem – Děčín – Česká Lípa – Liberec o délce 113 km, u které provede SINTEF pilotní posouzení technické a ekonomické vhodnosti vodíkových vlaků na této trati a následně budou podle výsledků této analýzy revidovány parametry výběru trati.

Výzkumný Ústav Železniční, a.s. (VUZ) je společností specializovanou na poskytování odborných služeb a komplexních řešení v oblasti posuzování, certifikace a zkušebnictví železničních vozidel, železničních systémů a drážní dopravy.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru