OBRAZEM: Takto vypadaly tradiční Velikonoce v oseckém klášteře
Velikonoční tradice v Oseku. Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Osek – V sobotu 16. dubna, v 10 hodin začaly tradiční Velikonoce v oseckém klášteře. Už od dopoledne sem proudily davy návštěvníků z Oseka i okolních měst. Městské informační centrum se proměnilo na velikou tvůrčí dílnu a kdo měl odvahu a chuť, mohl si vyzkoušet některé z tradičních řemesel. Zároveň si zájemci mohli zakoupit nejrůznější ručně vyrobené zboží.

Děti se nejvíce zapojily do dekorování velikonočních vajíček. Mohly si vyzkoušet techniku malování voskem, vyškrabování dekoru do barevného základu, klasické zdobení nebo dekorování vajec barevnými stužkami. Velmi dobře vypadaly i papírové kraslice upevněné na špejli jako velikonoční zápichy, nebo různé dekorace vyrobené z barevných papírů.

Mezi letošními ukázkami starých řemesel, spojených se svátky jara, mohli návštěvníci například sledovat, jak se zdobí perníková vejce a další symbolické tvary jara. K vidění byla práce košíkářů, náročné malování kraslic nebo například výroba drobných šperků. Kdo chtěl, mohl si pod odborným vedením vyzkoušet uplést pomlázku. Paní Jaroslava, která přihlížela, prozradila, že její muž plete pomlázku z 12 prutů. A to je prý teprve tanec.

Foto

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru