Krupka - Zahynuli na sklonku války, zemřeli na zápal plic nebo tyfus. Jejich těla byla naházena do společného hrobu. Teprve po válce byla exhumována a uložena s náležitou pietou. Řeč je o transportu ze sběrného tábora u Halle směrem na Plzeň, při kterém před 69 lety zemřeli na nádraží v Bohosudově stovky lidí. U pomníku nedaleko Krupky se nyní konal tradiční pietní akt.

Pietní akt u památníku. Foto: Ústecký kraj

Poslední místem odpočinku 313 obětí zmíněného transportu, ale také dalších pochodů smrti, se stal hrob u kostela Sv. Prokopa v jižním extravilánu města Krupky. U pomníku z r. 1948 se každoročně koná pietní akt. Letos se vzpomínky na oběti druhé světové války zúčastnili například místopředseda Senátu Parlamentu ČR Zdeněk Škromach, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček, starosta města Krupky Zdeněk Matouš, ale také představitelé velvyslanectví a generálních konzulátů několika zemí Evropy, zástupci Armády ČR, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské a dalších institucí, spolků a organizací.

"Mezi řečníky pietního aktu Na Prokopce byl rovněž Oldřich Bubeníček, jenž mimo jiné ocenil, že vzpomínkového shromáždění se zúčastnilo hojně krupské mládeže a školáků. Právě oni budou v dalších desetiletích udržovat v paměti národa úctu k hrdinům a obětem 2. světové války a jejich odkaz budoucím generacím," uvedl Zbyněk Šebesta z kanceláře hejtmana.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru