Teplice - Spolek ProMír podnikl další kroky. Jeho členy jsou nespokojení družstevníci, kteří se snaží o prosazení transparentního hospodaření, vylepšení komunikace s delegáty a řadovými členy družstva, a také chtějí otevřít otázku převodu bytů do osobního vlastnictví s možností úpravy stanov.

Z červnové schůze, kam přišlo asi dvě stě lidí. Foto: Seenmedia

„K tomu, aby se dalo cokoli dělat, je třeba, aby si všichni družstevníci uvědomili, že za ně jedná delegát, a toho si sami volí. Pokud jsou s ním nespokojeni, můžou ho vyměnit. Pokud delegáti odhlasují, že se mohou byty bezplatně převádět do osobního vlastnictví, pak teprve nastane řada odlišných situací v konkrétních domech. Bude na každém potenciálním vlastníkovi, zda bude chtít byt vlastnit nebo ne. Zatím je stále mnoho neznámých, kterých se lidé obávají, ale přesně o tom jsou naše diskuse a setkání. Osvětlit jak to doopravdy je a jaká řešení existují," říká Zdeněk Kotala, předseda spolku ProMír.

„Družstvo jako takové je především správcovskou organizací a tou klidně může zůstat i dál, pokud to vlastníci budou chtít. Ale bude muset poskytovat služby takové, aby ho vlastníci chtěli. Je zajímavé, že družstva v jiných oblastech, která byty bez problémů převedla, v mnoha případech správcovství provozují dále. Ale oni se k tomu postavili čelem a nabízí služby, které se jen těžko odmítají, podstatně rozšířili portfolio služeb a za skvělé ceny, když mají možnost služby nabídnout plošně," ještě dodává Zbyněk Hovorka, zakládající člen spolku ProMír.


Spolek ProMír byl založen z důvodu nespokojenosti s hospodařením družstva SBD Mír Teplice. Po mnoha stížnostech, bez ochoty vedení družstva problémy řešit, vznikla hlavní myšlenka tohoto spolku, snaha o převody bytů do osobního vlastnictví. Potom by si mohli vlastníci bytů, sdružení do SVJ/Společenství vlastníků jednotek/, o svém majetku rozhodovat sami a určitě hospodárněji. Přestože vše vypadá jasně, spolek se neustále potýká se spoustou nařčení z manipulací a z anonymity, proto uspořádali 4. června v Domě kultury v Teplicích setkání všech družstevníků, které daná problematika zajímá. Bylo příjemným překvapením, že dorazilo přes dvě stě účastníků. Předseda představenstva se nemohl kvůli plánované dovolené zúčastnit, ale bohužel nedelegoval ani žádného zástupce.


Jedním z největších strašáků je splátka úvěrů na jednotlivých domech, jak vyplynulo z červnového setkání. Málokdo si ale uvědomuje, že úvěr se splácí tak jako tak, v platbě „nájemného". Takže řešení je. Přeúvěrovat tuto zátěž na jinou banku dle vlastního výběru a opět rozpočítat na měsíční platby. Situace bude velmi podobná, jen bude pod vlastní kontrolou, včetně všech dalších investic. Určitě je třeba to vše zvážit a opravdu se nad tím zamyslet.

Důležitým krokem je oficiální registrace spolku ProMír. Je to běh na dlouhou trať a spoustu bojů z úředním šimlem. Ale vše jde do cíle, takže je možné přibírat další členy, kterým není tato situace lhostejná a chtějí vědět a hlavně dělat víc. Vše je možné na aktualizovaném webu www.zpravodajsbdmir.cz nebo na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru