Praha, Teplice - Být součástí toho blýskavého světa zvaného Hollywood? Komu by se to nelíbilo. Existuje možnost jak se pod světla reflektorů dostat? Samozřejmě. Tou nejjednodušší je být součástí komparzistů.

Jaké to je být součástí komparzu? Je to náročná práce, shodují se účastníci. Foto: Zdeněk Koza

Jak se ke komparzu dostat? Existuje mnoho agentur zajišťující pro filmy a reklamy právě takovéto služby. Díky internetu je to vcelku jednoduché. Najdete kontakt, vyplníte základní údaje o sobě a zašlete nějaké fotografie. Pokud je agentura solidní, tak je vše zdarma, protože případný profit z vás bude mít přesně ve chvíli, kdy vám dají nějakou práci.

"Co mne přivedlo ke komparzu? Jsem studentka a občas mám dost volného času, takže jsem sháněla nějakou formu brigády," říká Lenka. Dívka, která je vcelku úspěšná v této roli. "Jak se vybírají lidé do klipů? Zčásti o tom rozhoduje režisér a zčásti agentura, která doporučuje. Jsem v jedné, která je hodně kvalitní. Takže podle toho dostává spíše lukrativnější nabídky. Nedávno jsem natočila reklamu pro Albert, nyní točíme reklamu pro německý Check24 a mám toho za sebou více. Díky reklamně jsem byla i v zahraničí," pokračuje Lenka. "Já jsem před týdnem vrátil z Rumunska," přidává se k rozhovoru David. "Natáčel jsem tam pro O2 Telefonica, ale anglickou verzi. Bylo to fajn. Jen peníze mi stále nepřišly na konto, tak se po tom budu muset začít pídit," dodává David.


Něco z Wikipedie. Komparz je velký soubor herců (často jen v roli pouhých statistů) užívaný obvykle v prostředí divadla, televize nebo filmu. Jedná se o herce, kteří v příslušném dramatickém či audiovizuálním díle zpravidla vůbec nemluví, pouze většinou hrají velký dav naprosto anonymních jen jakoby náhodně sdružených lidí.

Pokud natáčíte v Česku je obvyklé, že peníze, honorář, který je jasný ještě před natáčením, dostanete okamžitě po ukončení práce. Pokud se zúčastníte natáčení seriálů, tak se ceny za jeden den pohybují od 400 do 600 korun. Pokud jde o reklamu, částka začíná na tisícovce až po několik tisíc a pokud byste byli v klipu hodně vidět, tak si můžete vydělat i několik desítek tisíc. Ale šance je samozřejmě o dost menší, než být jen tzv. křoví.

A jací lidé jsou součástí této komunity? Popravdě zvláštní, ale milí. Já si odnesl zkušenosti takové, že jde o vcelku vyčerpávající práci, která je časově hodně náročná.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru