Bílina - Místostarosta Bíliny Zdeněk Rendl oslovil širokou bílinskou veřejnost svým otevřeným dopisem. Je zarážející, kdo hradil náklady s tímto spojené. Pokud by si běžný občan vyžádal stejný počet dokumentů z radnice, musel by zaplatit mezi 50 až 60 tisíci korun, a to dle platného ceníku.

Na dotaz Ing. Lucie Ječmenové z B10 ohledně financování této na první pohled zřejmé soukromé „akce" pana místostarosty, přišla zajímavá odpověď od tajemníka MÚ Bílina, Ing. Ladislava Kvěcha, že v tomto bylo postupováno na základě usnesení rady města, která svým usnesením č. 629 ze dne 2.7.2014 souhlasila „S obsahem a distribucí otevřeného dopisu Mgr. Zdeňka Rendla, místostarosty města, pro občany města Bíliny". Po přečtení onoho otevřeného dopisu pana Rendla snad toto nikdo nemůže vnímat jako vzkaz radních občanům Bíliny, viditelně se jedná o článek jedince.


Komentář Nezávislí v Bílině – HNHRM

Pane Rendle juniore,

dovolujeme si okomentovat váš „otevřený dopis občanům Bíliny" a vezmeme to pěkně od jeho začátku. Pokud se někteří občané Bíliny domnívají, že Rada města pracuje špatně a v některých případech na hraně či za hranou zákona nebo alespoň etiky, mají v demokratické společnosti právo tuto práci a politiky s ní spojené kritizovat. Například v Anglii byste se pod tíhou ataků ze strany opozice a občanů zřejmě zhroutil, protože tam je kritika politiků daleko ostřejší. Naši politici by si měli zvyknout, že se občané budou ozývat, pokud se jim něco nebude líbit. Shrbená záda a uslintané koutky již v módě nejsou. Váš dopis je opět nic neříkající „DRAHÝ" blábol, jako ostatně všechna vaše vystoupení, vyjádření či odpovědi na dotazy. K jádru věci prostě nic. Nyní k vašemu dopisu.

Nejprve k odstavci 1. Nikde jsme se nedočetli, jak tvrdíte, že se šíří po městě, že by někdo lživě a nepravdivě (mimochodem, obě slova mají stejný význam) informoval o lidech, kteří na městě pracují. Vy nejste pracovník města, vy jste volený funkcionář a s vaší prací spokojeni nejsme a podle reakcí obyvatel můžeme tvrdit, že většina občanů Bíliny rovněž ne.

Ano, také jsme do našich schránek dostali komerční tiskovinu „Bílinské noviny", které opravdu vypadají jako klasické „komerční" noviny, jen s tím rozdílem, např. oproti Bílinskému zpravodaji, že neoslavují vaši vládu od roku 2010 a že nepíší jen to, co se vám „povedlo". Také jsme do našich schránek obdrželi dopis, který má působit jako klasický dopis od místostarosty. Je v nadepsané obálce a podepsaný modře, jakoby byl každý jednotlivý list podepsaný vaší rukou, jen s tím rozdílem, že to je zásluha barevné tiskárny. Ony „komerční" tiskoviny byly zřejmě financovány ze soukromých kapes, oproti vašemu dopisu, který vznikl na půdě radnice. Kolikpak pracovníků radnice jste tímto zaúkoloval? Máte vůbec oprávnění úkolovat zaměstnance radnice? Kolik ta vaše sranda bude stát?

Jedním z důvodů zřízení sociální sítě Facebook bylo právě to, aby lidé v nedemokratických zemích mohli mezi sebou šířit názory spočívající v kritice vládnoucí garnitury. Je to totiž mnohdy jediný způsob obrany „obyčejných" občanů. Soudy trvají příliš dlouho a ti, kdo si nakradli, mají dostatek peněz na svou obhajobu. To, co si mezi sebou píší lidé prostřednictvím e-mailů, není vaše věc. Je to jejich soukromí.

Nejvíce nás však zaujala odpověď na vaši otázku: „Co se to děje a čemu máme věřit?", kterou jste si sám v „dopisu" položil. Vy jste si totiž odpověděl, že jste si tuto otázku kladl také. Vy tedy sám nevíte, čemu máte věřit? Vy tedy nevíte, kde je pravda? To je opravdu velice zarážející.

K vaší veřejné zpovědi, jíž se věnujete ve druhém odstavci, kde uvádíte, že jste grázl, ..., sexuální deviant, ..., můžeme říci jen tolik, že teprve od vás jsme se některé informace dozvěděli. Myslíme si, že se zbytečně až moc sebepoškozujete, ale to je zřejmě Váš úmysl.

K informaci, že jste zadlužili Bílinu, můžeme uvést to, že toto jsme opět nikde nečetli. Ono stačilo jen to, že jste měli utratit rezervní fond, který Bílina měla mít a na němž měla být dost velká suma. Kolik vlastně má město Bílina vůbec účtů a kolik peněz na nich bylo a je?

K vašemu vyhazování pracovitých lidí z institucí, které jsou pod správou města, se snad už více vyjadřovat nemusíme. Lidé „ještě" pracující v těchto společnostech ví své a obrázek si udělali jistě sami. Snad jen připomínkou budiž „odejití" paní Diany Blahýnkové, ředitelky plavecké haly či vyhazov paní Eliášové a zdůvodnění jednatele Herzingera, který do novin uvedl, že musel vše projednat s její nadřízenou a s vedením. Herzinger je vedení, primářka a radní města Jelínková z vaší strany BSD je vedení, druhý jednatel a také radní města Štěpánek, rovněž člen vaší strany, je vedení a také valná hromada, což je Rada města, je vedení. Takže za její „popravou" chtě nechtě museli být lidé z Rady města, hlavně z vaší politické partaje. Lidé jsou propouštěni z důvodu nedostatku peněz, proč se tedy tolik nemocnice za tak velké peníze, když nejsou, zvelebuje navenek? K psychickému rozvratu zaměstnanců se snad ani nedá nic říci.

Na záplavě nepřizpůsobivých, která se poslední dobou do Bíliny valí, je vidět vaše neschopnost něco s tímto dělat. Ono to jde, příkladem může být město Kadaň. Jen chtít.

O vašem společném studiu na UJEPu, se Štěpánkem, pod záštitou pana Svobody, jakožto vyučujícím na této škole, kolují opravdu po Bílině legendy. K tomu snad jen tolik, že UJEPu se přezdívá „druhá Plzeň".

Ke třetímu odstavci lze snad říci jen to, že k argumentům, věcným tvrzením a vyvrácením kritiky se VY nikdy nedostanete, protože vždy problém jen naťuknete a poté od vás přichází jen omáčka (vulgárnější výraz by byl vhodnější).

Čtvrtý odstavec? Jen chlouba a zase chlouba. Rčení „kde nic není, ani smrt nebere", by se do bílinského dialektu dalo přeložit jako „kde se nestaví, tam jsou kapsy prázdné".

Poliklinika? Zvenku huj, uvnitř fuj. Krásný kabát, krásné tělo, ale bez duše. Vynaložené prostředky na opravu nemocnice jsou vidět? Zveřejněte tedy znalecký posudek, který se týká opravy kanalizace na HNsP, jenž realizovala firma Gutra. Dle znaleckého posudku měla oprava stát cca 900.000,--Kč, faktura zněla na cca 2.900.000,--Kč. K tomuto problému a vašemu označení pana Sochora za lháře se musíme ještě vrátit. Vy jste do Bílinského zpravodaje uvedl, že firmu Gutra na opravu kanalizace v HNsP vybralo zastupitelstvo a pana Sochora označujete za lháře, když ten uvedl, že ji vybrala Rada města. Jen pro připomínku. Před vaší okupací křesel na bílinské radnici bylo zvykem, že každý rok Rada města vyhlašovala výběrové řízení na jednotlivé zakázky malého rozsahu, naposledy na svém zasedání ze dne 16.11.2010, tedy ještě ve starém složení a to pod pořadovým číslem 1048 – „d) Provádění čištění, prohlídky a opravy kanalizace dle pokynů". Na zasedání již nové „Vaší" Rady města ze dne 22.12.2010 (p. č. 1195), byla poprvé vybrána firma Gutra, následně na zasedání Rady města ze dne 19.10.2011 (p. č. 998) a dále ze dne 31.10.2012 (p. č. 1011) bylo Radou města, nikoliv zastupitelstvem, vyhlášeno výběrové řízení na opravy kanalizace ve městě Bílina a rozhodovala o tom opět Rada města. Kde je tedy ono rozhodnutí zastupitelstva o tom, že se na opravu kanalizace vybírá firma Gutra? Zastupitelstvo schválilo jen to, že se připraví částka 3.000.000,--Kč na platbu této firmě za opravu kanalizace na HNsP, ale platba se pozastavuje s tím, že nejprve musí být věc prověřena. Lhář a manipulátor jste především VY. Mimochodem, v roce 2013 jsme již v zápisech o zasedání Rady města nikde nenalezli, že by bylo na rok 2014 vyhlášeno výběrové řízení na opravu kanalizace (viz předchozí věty).

Ano, městské objekty jsou ve výhradním vlastnictví města, ale v jakých rukou je město samotné?

K transparentnosti – jste ochotni zveřejnit kdo a jak v Radě města hlasoval při jednotlivých hlasováních? Proč nejsou vyvěšeny směrnice města, podle kterých se zástupci města mají řídit např. při zadávání zakázek? Jste ochotni zveřejnit účet (všechny účty) města za poslední, řekněme dvě volební období, aby si lidé mohli porovnat jednotlivé roky vašeho hospodaření? Tvrdíte, že si občané vše mohou snadno ověřit, ale již nedodáte, že to občana, který se o informace zajímá, bude stát nemalé prostředky. Vždy říkáte jen to, co se vám hodí. Jen A a už ne B.

Pokud se voliči v říjnových volbách rozhodnou, že nastal čas na obměnu „křesel" na radnici, budeme se velice těšit na to, co ukáže audit vašeho „hospodaření", protože věříme, že všechna uskupení, která se na radnici dostanou po vás, si audit nechají udělat, aby si pod sebou nepodřízla větev, na které jste seděli 4 roky vy.

K poslednímu, pátému odstavci – nepodlézejte. Troje prázdniny jste občanům Bíliny již zkazili a ty čtvrté již nezachráníte. Ještě možná na těch prvních vám lidé věřili, ale nyní ... Jen vy si snad můžete myslet, že vše děláte dobře.

V tomto dopise se opíráme i o názory občanů města Bíliny, kteří viditelně nesdílejí vaše vnímání Bíliny jako dobře fungujícího města.

Nezávislí v Bílině – HNHRM

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru