Bílina - V červenci bylo sundáno lešení a bílinská nemocnice se představila v plné kráse. Bílo - šedo -oranžová kombinace fasády barevně ladí s interiérem budovy a na atraktivitě HNsP dodává také okolní upravený park ozdobený květinovými záhony, keři a rozmanitými druhy stromů. Kolem nemocnice jsou vybudována prostorná parkoviště a nové bezbariérové chodníky. Na to, jak započaly a probíhaly změny v HNsP, jsme se zeptali místostarosty Zdeňka Rendla.

Stará a nová. Porovnání starého vzhledu nemocnice a nové fasády na jednom snímku. Která část se vám líbí víc? Zdroj: Město Bílina

Kdy začaly v nemocnici probíhat změny, jejichž výsledky dnes vidíme?
Počátkem roku 2011 jsem navštívil tehdejší vedení nemocnice, vyjádřil mu poděkování za předešlou práci, současně ale žádal o součinnost při nastartování modernizace chodu HNsP. Přes trpělivou snahu se ale bývalé vedení nenechalo o nutnosti provést zásadní změny v provozu přesvědčit. Situace, bohužel, vedla až k zásadní výměně managementu, abychom modernizaci HNsP mohli začít realizovat.

Co jste řešili nejdříve?
V poměrně naléhavé časové tísni jsme řešili všechny problémy najednou. Například bylo nutné okamžitě vyjednávat o podmínkách prodloužení klíčové smlouvy se zdravotní pojišťovnou VZP, která končila v roce 2012. Dalším zásadním problémem byl nedostatek lékařů v produktivním věku na ambulancích i lůžkové části. Pro nové lékaře byl tehdejší stav HNsP natolik neutěšený, že nabídky práce v Bílině odmítali. Bylo proto nutné začít modernizovat nemocnici ve všech směrech. V prvním patře se přistoupilo k rekonstrukci ambulancí a sociálních zařízení, v přízemí získal důstojnou podobu vstup do nemocnice s novou recepcí a občerstvením. Současně se obnovilo přístrojové vybavení a zařízení interiérů. Se zlepšováním stavu nemocnice se podařilo získávat pro práci v Bílině i nové lékaře. Maximální snahu jsme zaměřili také na shánění financí z vnějších zdrojů, ať již z darů či dotací. Obdrželi jsme prostředky na zateplení budovy, nová okna, chodníky, přístrojové vybavení, vybavení pokojů, parkové úpravy, aj.

Jak dopadlo jednání o nové smlouvě s VZP?
Získali jsme ji v plném rozsahu pro dalších pět let. Podmínkou bylo zásadní zkvalitnění poskytované péče. Dosavadní tří nebo čtyř lůžkové pokoje přestavujeme na dvoulůžkové, podstatně zlepšujeme i jejich vybavení a zázemí. Lůžková část se rozrostla o prostor bývalé lékárny a plicního pavilónu, lékárna se přemístila blíž k ambulancím, atd. Každou rekonstrukcí jsme se snažili docílit nejen zlepšení technického stavu prostor, ale také dosáhnout jejich logičtějšího a pohodlnějšího využití. Další posílení pozice nemocnice přineslo získání 100% vlastnictví HNsP do majetku města v roce 2012. Do té doby mělo město jen 50 %, zbylých 50 % patřilo pěti místním lékařům.

Jaké plány máte pro další rozvoj nemocnice?
Další plány musíme rozdělit na dvě části. Do konce našeho funkčního období především dokončíme naše předešlé záměry. Zdravotní sestry a ošetřovatelky se dočkají zvýšení platů, otevře se kompletně zrekonstruované přízemí s ordinacemi praktických lékařů a pohotovostí, lůžkové oddělení získá nové pokoje se sociálním zařízením a dostaví se poslední část bezbariérového chodníku k zadnímu vchodu. O dalším směřování HNsP již bude rozhodovat nově zvolené vedení. Osobně bych si přál, aby i v dalším období město pokračovalo ve zlepšování stavu naší nemocnice.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru