Situace s léky by se měla brzy stabilizovat. Do Česka dorazí antibiotika ze zahraničí
Ilustrační foto
Teplice

ČR - Vláda dala další souhlas s mimořádným opatřením, kterým Ministerstvo zdravotnictví stanoví úhrady mimořádně dodaných antibiotik registrovaných v jiných státech EU, a to od 1. května na 12 měsíců.

Na základě mimořádných opatření již byla stanovena úhrada antibiotickým léčivým přípravkům s obsahem penicilinu, azitromycinu, amoxicilinu a s kombinací amoxicilinu a kyseliny klavulanové.

“Jednání s výrobci a distributory mají výsledky. Daří se nám vyjednat mimořádné dodávky léčiv i urychlovat ty plánované. Díky tomu vláda opět mohla vyslovit souhlas s úhradou mimořádně dodaných léčiv. Situace s léky by měla být stabilizována v první polovině května,” uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministerstvo zdravotnictví pracuje na dlouhodobé strategii k řešení výpadků léčiv. V těchto dnech jsou vypořádávány připomínky novely zákona o léčivech, která má za cíl mj. stanovit výrobcům léčiv povinnost zajistit v případě oznámení o přerušení dodávek dodávky tohoto léku pro české pacienty odpovídající jeho spotřebě na 1-2 měsíce, což zajistí čas a vytvoří prostor pro minimalizaci dopadů výpadku. Ministerstvo zdravotnictví ji předloží vládě do konce května.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru