Ilustrační foto
Teplice

Most – V pondělí 27. června se konala valná hromada společnosti ČEZ, při níž společnost uvedla, že plánuje dřívější útlum těžby uhlí, než se původně plánovalo. Toto rozhodnutí ovlivní dění v severních Čechách, kde se těží například v dole Bílina. Ten patří společnosti Severočeské doly, a. s., spadající právě pod ČEZ.

O dřívějším ukončení těžby se mezi lidmi v obcích kolem lomu Bílina, tedy i v obcích na Mostecku, povídá několik týdnů. Například i v Braňanech, kde tato informace z úst zástupců Severočeských dolů zazněla při debatě s občany. Ta se tehdy svolala z důvodu představení záměru otevřít sousední lom na kámen. Psali jsme ZDE. Místní kámen potřebují těžaři na zahlazení těžby v lomu Bílina.

Místní, které obtěžuje zvýšená prašnost doprovázející těžbu, se k roku 2030 ale zatím upínat nemohou. Ladislav Kříž, mluvčí skupiny ČEZ, na dotaz, zda je rozhodnutí o ukončení těžby k roku 2030 definitivní, se vyjádřil takto: „Stále to je jako možnost velmi pravděpodobné, ale ne rozhodnuté. Předpokládáme, že těžba uhlí skončí do roku 2030 – a tím i těžba v Bílině. Ale uvidíme, jak se bude vyvíjet situace na energetických trzích. Zažili jsme to před dvěma roky, kdy začala energetická krize vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. V takový moment se vše mění. Zatím se k zastavění těžby v Bílině do roku 2030 nezavazujeme žádným silným příslibem, ale samozřejmě náš předpoklad je, že do roku 2030 končí využívání hnědého uhlí v České republice. Je třeba mít rezervy, kdyby se stalo cokoliv neočekávaného. Kdyby teplárny nestihly změnit svoji výrobní bázi a v některých městech by teplárny potřebovaly uhlí, těžba v Bílině by zůstala i po roce 2030."

Mostecko už se s ukončením provozu v jednom z největším lomů,  a to lomu ČSA, muselo vypořádat. Jak probíhalo propouštění zaměstnanců v první vlně, jsme informovali ZDE.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru