Foto: Jakub Zápotocký
Teplice

Ústí nad Labem - Arytmologický tým pod vedením MUDr. Jiřího Holého z Kardiologické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem provádí inovativní postup implantace stimulační elektrody, a to do oblasti levého raménka Tawarova. V Ústí se již tento výkon provádí běžně a jako standartní postup. Začalo se s ním v minulém roce a doposud má arytmologický tým za sebou přes 350 implantací touto metodou.

Kardiologická klinika Masarykovy nemocnice je teprve druhým pracovištěm v Česku, kde úspěšně implantovali defibrilační elektrodu do této oblasti převodního systému. Cílem této metody je dosažení co nejsynchronnější aktivace levé srdeční komory a tím zlepšení kvality srdečního stahu v porovnání s klasickou kardiostimulací. Díky tomu je metoda vhodná k prevenci rozvoje a k léčbě srdečního selhání. Dosavadní výsledky ukazují, že tento nový způsob stimulace je velmi bezpečný a efektivní.

MUDr. Jiří Holý představil metodu fyziologické kardiostimulace. Foto: Jakub Zápotocký

"Před operací jsem trpěl velkou únavou, dušností a nebyl jsem schopen žádných fyzických výkonů. Výsledek operace mě velmi překvapil, protože už třetí den po ní jsem se začal cítit mnohem lépe. Nyní jsem na tom velmi dobře a fyzické aktivity zvládám adekvátně ke svému věku," popsal své zkušenosti s implantací kardiostimulátoru úspěšně odoperovaný pacient Ladislav Seidl. Dodává, že zákrok proběhl hladce a mile ho překvapilo, jak rychle se po něm vrátil domů.

Odoperovaný pacient Ladislav Seidl pochválil výkon kardiologů. Foto: Jakub Zápotocký

K fyziologické implantaci se v Masarykově nemocnici používají nejmodernější přístroje homologované ke stimulaci převodního systému srdce, například firem Medtronic a Biotronik. Implantace kardiostimulátorů má v Česku dlouhou historii, ta první proběhla už v roce 1962.

Foto: Jakub Zápotocký

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru