Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Nedávno skončily letní prázdniny a už je tu první ze tří podzimních státních svátků. Kdybychom žili například v Austrálii, dnes bychom měli den pracovního klidu (Australané si to uměli zařídit). Nevadí, už v roce 2026 Den české státnosti (a svátek svatého Václava) připadne na pondělí. Nemluvě o tom, že příští měsíc to vyjde: Den vzniku samostatného československého státu oslavíme v pondělí. Den boje za svobodu a demokracii letos však vychází na neděli, takže suma sumárum nic moc.

Nic moc budou i víkendové teploty, máte-li rádi teplo: Mezi tlakovou níží a tlakovou výší do České republiky pronikne chladný, původem arktický vzduch. Samozřejmě jsou mnohem horší počasové věci, jako třeba hurikán Helene, který zkomplikuje život lidem na Floridě a v některých dalších amerických státech (Alabama, Georgie, Jižní Karolína...). S tím, že vyjdou-li dlouhodobé výhledy, americký jih v polovině října svede boj s dalším hurikánem.

Dalším hurikánem se s největší pravděpodobností stane také tropická bouře Isaac. Ve druhé polovině příštího týdne by jeho pozůstatek mohl ovlivnit počasí na Britských ostrovech a nakonec i v České republice. Mohl by, nemusí. Teprve se uvidí, jak to všechno proběhne.

Všechno proběhne rychle. V závěru tohoto týdne určitě: V noci na zítřek se západní proudění změní na proudění severozápadní a další noc se nad severozápadní Čechy, vlastně celou Českou republiku, dostane střed tlakové výše a další noc to vypadá na jižní vítr, později jihozápadní až západní.

27. září: Ranní minima kolem 14 až 10 °C. Odpolední maxima okolo 20 až 16 °C.

28. září: Ranní minima kolem 12 až 8 °C. Odpolední maxima okolo 12 až 16 °C.

29. září: Ranní minima kolem 6 až 2 °C. Odpolední maxima okolo 10 až 14 °C.

30. září: Ranní minima kolem 7 až 3 °C. Odpolední maxima okolo 11 až 15 °C.

Pátek bude jakoby slunečný – do oběda většinou jasná až skoro jasná obloha, pak se ale zatáhne a na některých místech asi slabě sprchne. Sobota bude v podstatě opakem pátku – do poledne velká oblačnosti, odpoledne a večer převážně skoro jasno až jasno. Ráno nepřekvapí přeháňky, zejména v Krušných horách. Neděle začne nebem posetým hvězdami a krásným východem slunce, až se trochu prohřeje vzduch, objeví se mraky. Pršet nebude. Pršet nebude ani v pondělí.

Pro zajímavost – na svatého Václava 1977 i mrzlo: -0,4 °C v Doksanech, -0,6 °C v Tušimicích, -1,6 °C v Děčíně atd.

REKLAMA
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru