Foto: Město Krupka
Teplice

Krupka - Za účasti vedení města, členů divadelního souboru Domu kultury Krupka a dalších významných hostů proběhlo ve čtvrtek 3. října slavnostní odhalení pamětní desky režisérky, herečky, dramaturgyně a pedagožky Jany Urbanové (1937 – 2023). Slavnostní akt se konal ve foyer divadelního sálu Komunitního centra Olympie v Krupce, který byl desítky let a stále je domovskou scénou divadelního souboru vedeného právě paní Janou Urbanovou.

„Sešli jsme se zde, abychom vzdali poctu paní Janě Urbanové. V každé lidské společnosti se najdou jedinci, kteří jsou svým životem, dílem a svými postoji výjimeční. Vzdělaná a slušná společnost si takových lidí váží a činí to různými způsoby,“ zmínila v proslovu místostarostka Krupky Miloslava Bačová a pokračovala: „Paní Jana Urbanová je bezesporu jednou z nejvýznamnějších osobností našeho kulturního života. A právě proto jsme se rozhodli odhalit její pamětní desku na místě, které je s její uměleckou tvorbou velmi úzce spojeno,“ doplnila.

Foto: Město Krupka

Jana Urbanová pocházela z ochotnické rodiny. Její otec MUDr. Josef Klačer (1904 – 1973) byl režisérem a dlouhá léta vedl amatérské divadlo pro děti i dospělé v Oseku. První a asi i osudové setkání Jany Urbanové s divadlem bylo v ghettu v Terezíně počátkem roku 1945, kde hrála jako sedmiletá roli Berušky ve slavné inscenaci Broučků.

Za svou činnost v oblasti amatérského divadla obdržela několik cen. Byla držitelkou Zlatého odznaku SČDO. V roce 2004 se stala nositelkou zlatého odznaku J. K. Tyla a v roce 2020 obdržela Cenu Ministerstva kultury ČR za zásluhy v oblasti neprofesionálních divadelních a slovesných aktivit.

Životní cesta paní Jany Urbanové nebyla právě jednoduchá. Přesto se jí podařilo se ctí projít všemi těžkými společenskými obdobími. Jak sama tvrdila: „Důležité je, aby se nám podařilo v každé situaci se zachovat tak, abychom neztratili úctu v sobě a víru v lidi okolo sebe.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru